Prognozirana inflacija za 2023. po zemljama: Za Crnu Goru iznosi 9,2 odsto (Infografika)

Dodajte komentar

Inflacija je porasla na globalnom nivou 2022. godine, dostigavši ​​rekordne nivoe u mnogim zemljama. MOželiseu2023.očekivatipozitivantrend*

U infografici koja slijedi tražimo odgovor na to pitanje koristeći izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dok MMF predviđa da je inflacija dostigla vrhunac krajem 2022. godine, očekuje se da će stope u 2023. ostati više nego inače u mnogim dijelovima svijeta. Nakon globalne stope inflacije od 8,8% u 2022., MMF predviđa stopu od 6,6% za 2023. i 4,3% za 2024. na osnovu njihovog najnovijeg izvještaja iz januara 2023. godine.

Za optimiste, dobra vijest je da se očekuje da će dvocifrena inflacija koja je obilježila skoro polovinu svijeta 2022. ove godine biti manje zastupljena. Za pesimiste, s druge strane, pogled u zemlje poput Zimbabvea, Venecuele, Turske i Poljske može sugerisati da smo daleko od sigurnog.

Ovo su zemlje sa najvišom prognoziranom stopom inflacije u 2023.

Prema prognozama MMF-a, inflacija u Crnoj Gori će iznositi 9,2 odsto.

Dok se gore navedene zemlje bore da održe svoju kupovnu moć, očekuje se da će neki dijelovi svijeta nastaviti da napreduju. Za mnoge azijske zemlje, posebno Japan, Tajvan i Kinu, predviđa se da će inflacija biti niža od 3% u narednoj godini.

Kada je u pitanju niska inflacija, posebno se ističe Japan. Uz strogu kontrolu cijena, negativne kamatne stope i starenje stanovništva, očekuje se da će zemlja imati stopu inflacije od samo 1,4% u 2023.

Izvor: VisualCapitalist/Bankar.me

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *