Popularna finansijska TikTok zvijezda savjetuje: Uštedite lako u četiri koraka

Dodajte komentar

Ona je jedna od najpopularnijih finansijskih TikTok zvijezda u Americi sa 2,2 miliona pratilaca – i kaže da je ovo “najvažnije” što treba da uradite kako bi uštedjeli.

Tori Dunlap nije završila fakultet misleći da će biti finansijski guru – u stvari, studirala je dramske umjetnosti – ali je imala u glavi da želi da zaradi novac.

„Ljudi bi me često pitali šta planiram da radim sa svojom diplomom. A ja bih im rekla: Da zarim gomilu novca“, prisjeća se ona.

To nije išlo lako: kaže da njen prvi posao nije bio baš unosan, a nije voljela ni to što je „od 9 do 5“. Stoga je sebi postavila cilj: uštedjeti 100.000 dolara tako što će ostavljati novac sa strane, zaposliti se na poslu bez radnog vremena i biti štedljiva pri trošenju.

Na blogu pod nazivom „Her First $100K“ je pisala o svom putu i preuzimanju svih mogućih poslova, s ciljem da uštedi 100.000 dolara. Stekla je brojne pratioce i to iskoristila za širenje publike. Njen podcast, „Financial Feminist“ je 11. najpopularniji poslovni podcast na Spotifyju, a istoimena debitantska knjiga je na listi decembarski bestselera „The New York Timesa“. Dunlap ima 2,2 miliona pratilaca na TikTok i 685.000 pratilaca na Instagramu.

Dunlap vjeruje da se njena popularnost posljedica činjenici da ne ponižava sopstvenu  publiku. Njen etos je da štednja novca ne mora biti teška, već odgovor na vlastite vrijednosti, čime je privukla generaciju žena #metoo (ja takođe) pokreta sa željom da se smanji jaz u platama među polovima.

„Ne može biti jednakosti bez finansijske jednakosti. Finansijsko obrazovanje je najbolji oblik protesta za žene“, kaže Dunlap

Evo njenih najboljih savjeta za štednju.

Automatizujte svoju štednju

Ovo je star savjet o štednji, ali Dunlap napominje da je bio od suštinskog značaja da ona postigne svoj cilj. Svoje račune je, kaže, postavila tako da se, čim se njena plata uplati, određeni postotak prebaci na štedni račun. Takođe se obavezala da će sav novac koji je zaradila od sporednih poslova – pisanja ili promocija – takođe staviti na štedni račun. Dunlap napominje da ne morate početi sa ogromnom sumom da bi praksa bila efikasna. U stvari, možete početi sa samo 20 dolara mjesečno. Zadovoljstvo gledanja kako se novac skuplja je oblik motivacije, napominje ona.

Odaberite tri stvari na koje ćete trošiti

Dunlap preporučuje da napravite listu od tri stvari na koje ćete potrošiti.

„Možete sebi priuštiti gotovo sve, ali ne možete priuštiti baš sve“, kaže ona.

Na primjer, tokom dostizanja ciljane štednje, Dunlap je odlučila da troši na putovanja, dobru hranu i uređenje životnog prostora. Na sve ostalo – odjeću, prevoz i žurke – trudila se da ne baca novac.

„Želela sam da mi novac donese najveću moguću sreću“, kaže ona.

Imajte na umu krajnji cilj

Reći „ne“ djevojačkim vikendima i impulsivnim kupovinama mnogo je lakše ako vidite novac kao sredstvo za postizanje cilja, a nešto što vam treba samo da bi uštedjeli jer vam svi govore da je to važno.

„Morate da definišete kako želite da izgleda vaš život, kako možete da upotrebite novac i da dođete do tog cilja“, kaže Dunlap.

Ona je rano shvatila da ne želi da posveti sve svoje vrijeme i energiju poslu u kompaniji, pa je postavila cilj da uštedi toliko da može da napusti posao. Možda je vaš cilj da ostanete kod kuće sa svojom djecom nekoliko godina, ako planirate porodicu. Ili biste možda željeli da odete u penziju do svoje 45. U svakom slučaju, konkretan cilj štednje – po mogućnosti onaj s većim brojem – daje vam razlog da vodite više računa.

Privilegije savršenstva

Novčane navike, napominje Dunlap, ukorijenili su nam roditelji. Ako oni nisu imali zdrave navike trošenja, vjerovatno nećete ni vi.

“Kako možeš da budeš dobar s novcem ako te niko nikada nije to naučio?” Dunlap kaže.

Ako ovo i vas opisuje, možda ćete se zaista boriti s postizanjem ciljeva za štednju, uprkos vašim najboljim namjerama.

Dunlap kaže da je to u redu i da je sasvim normalno. Zapravo, i sama Dunlap je više puta mislila da neće postići svoj cilj od 100.000 dolara, konkretno – kada je bila nezaposlena tri mjeseca. Ali čak i da nije postigla svoj cilj, ipak bi imala ušteđen dovoljno veliki iznos koji joj je kasnije dao finansijsku moć.

„Ako pokušavate da budete savršeni, nikada to nećete biti. Najvažnije je da stalno napredujete“, kaže ona.

Na kraju, bilo kakva ušteda je bolja nego ona koje nema.

MarketWatch/Bankar

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *