DRI dala negativno mišljenje na rad Agencije za investicije u 2021, izvještaj dostavila i VDT-u

Dodajte komentar

Državna revizorska institucija DRI dala je negativno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj i pravilnosti poslovanja Agencije za investicije Crne Gore za 2021. godinu i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima. Izvještaj je dostavljen i VDT-u.

“Uvidom u bazu podataka Glavne knjige trezora utvrđeno je da je na ime troškova postupka u 2021. godini uplaćeno 20.400.173 eura, dok je iznos prikazan u elektronskoj evidenciji Agencije za investicije Crne Gore (softver) 23.955.000 eura, što je za 3.554.827 eura više iznosa evidentiranog u Glavnoj knjizi trezora”, navodi DRI.

Kako ističu u DRI, finansijskom revizijom utvrđeno je da Godišnji finansijski izvještaj Agencije za investicije Crne Gore za 2021. godinu nije u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

DRI navodi da su revizijom pravilnosti poslovanja Agencije za investicije Crne Gore za 2021. godinu utvrđene neusklađenosti poslovanja istog sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i o popisu stvari u državnoj svojini, Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, Pravilnikom o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Uputstvom o radu državnog trezora, Uputstvom o bližem načinu vršenju popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, Pravilnikom o načinu sprovođenja jednostavnih nabavki.

Nadležni Kolegijum je dao ukupno četiri preporuke na finansijsku reviziju, dok je na reviziju pravilnosti poslovanja Agencije dao dvanaest preporuka. Pored navedenog, date su i sistemske preporuke da organi nadležni za pripremu, sprovođenje i nadzor posebnog programa uspostave objedinjenu bazu podataka koja će sadržati finansijske, evidencione i podatke od ukupnog uticaja za sprovođenje ovog programa u cilju vođenja jedinstvene evidencije o realizovanim ulaganjima obezbijeđenim sprovođenjem posebnog programa.

“Takođe se preporučuje nadležnim organima da za realizaciju programa od značaja opredjeljuju razvojne projekte primjereno stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u cilju obezbjeđivanja ravnomjernijeg regionalnog razvoja, jer je uvidom u listu razvojnih projekata utvrđeno da se određeni projekti realizuju u nekim od najrazvijenih opština u Crnoj Gori”, navode u DRI.

Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja i pravilnosti poslovanja Agencije za investicije Crne Gore za 2021. godinu se dostavlja na upoznavanje Skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet; Ministarstvu finansija; Zaštitniku imovinsko pravnih interesa i Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije.

“Imajući u vidu obaveze iz Protokola o saradnji sa Vrhovnim državnim tužilaštvom u slučaju iskazivanja negativnog mišljenja, Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja i pravilnosti poslovanja Agencije za investicije Crne Gore za 2021. godinu se dostavlja Vrhovnom državnom tužilaštvu na upoznavanje””, navode u DRI.

Agencija za investicije i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma su u obavezi da u roku od 30 dana dostave Instituciji plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i da u roku od 6 mjeseci dostave Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja i Izjašnjenja Agencije za investicije Crne Gore i Izjašnjenja Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, nadležni Kolegijum u sastavu dr Milan Dabović, član Senata i rukovodilac Kolegijuma i Zoran Jelić, senator i član Kolegijuma izražava negativno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Agencije za investicije Crne Gore za 2021.godinu i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *