Credit Suisse nastavlja radikalno restruktuiranje, ali uz ogroman godišnji gubitak

Dodajte komentar

Credit Suisse je u četvrtak izvijestio o neto gubitku u četvrtom tromjesečju 2022. od 1,4 milijarde švajcarskih franaka (1,51 milijardu dolara), dok nastavlja sa svojom velikom strateškom reorganizacijom.

Tromjesečni rezultat bio je lošiji od projekcija analitičara o neto gubitku koji se može pripisati dioničarima od 1,32 milijarde švajcarskih franaka, a cjelogodišnji gubitak posrnulog švajcarskog zajmodavca povećao je na 7,3 milijarde švajcarskih franaka.

Pod pritiskom ulagača, Credit Suisse je u oktobru najavio plan za pojednostavljenje i transformaciju svog poslovanja u nastojanju da se vrati na stabilnu profitabilnost nakon hroničnog lošeg poslovanja svoje investicione banke i sektora rizika, te neusklađenosti.

Izvršni direktor Ulrich Koerner rekao je da je 2022. bila “ključna godina za Credit Suisse” i da je “izvršavao tempom” svoj strateški plan za stvaranje “jednostavnije, fokusiranije banke”.

“Uspješno smo prikupili oko 4 milijarde CHF u dioničkom kapitalu, ubrzali postizanje naših ambicioznih troškovnih ciljeva i snažno napredujemo u radikalnom restrukturiranju naše Investicijske banke. Imamo jasan plan za stvaranje nove Credit Suisse i namjeravamo da nastavimo s našom trogodišnjom strateškom transformacijom portfelja, preraspodjelom kapitala, pravilnom dimenzioniranjem naše troškovne baze i gradnjom na našim vodećim franšizama”, rekao je Koerner.

Banka je u novembru projektovala gubitak od 1,5 milijardi švajcarskih franaka za četvrto tromjesečje zbog velikih troškova restrukturiranja, dok su dioničari Credit Suissea dali zeleno svjetlo za povećanje kapitala od 4,2 milijarde dolara s ciljem finansiranja restrukturiranja.

Povećanje kapitala uključivalo je prodaju 9,9% dionica Credit Suisse Saudijskoj narodnoj banci, čime je ova postala najveći dioničar banke. Qatar Investment Authority postao je drugi najveći dioničar Credit Suisse nakon što je krajem prošle godine udvostručio svoj udio.

Izvještaji o problemima s likvidnošću doveli su do značajnog odliva imovine pod upravljanjem Credit Suisse krajem 2022, ali Koerner je za CNBC na Svjetskom ekonomskom forumu u januaru rekao da je banka zabilježila oštro smanjenje odliva i da se novac sada vraća u neka područja poslovanja.

Uprkos tome, neto odlivi dosegli su 110,5 milijardi švajcarskih franaka u četvrtom tromjesečju, povećavajući godišnji odliv imovine za 2022. na 123,2 milijarde švajcarskih franaka, u poređenju s 30,9 milijardi priliva za 2021.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *