Spoljnotrgovinski deficit koliko i budžet

Dodajte komentar
export or import shipping cargo container stacks and port cranes

Naši političari vole da se pohvale stvarima koje realno nisu za hvalu i li da pohvale neki podatak u vezi sa državom iako to veze nema sa nečim što je Crna Gora uradila ili čemu je doprinijela, već je to isključivo povezano sa globalnim kretanjima i globalnim poremećajima. Takav je slučaj i sa izvozom Crne Gore.

Premijer Dritan Abazović se više puta u proteklih nekoliko mjeseci hvalio izvozom Crne Gore, koji jeste povećan za 60 odsto, odnosno za 263 miliona eura, ali za to povećanje nije zaslužna ni Vlada, ni država Crna Gora, već rast, prije svih, cijena električne energije i aluminijuma, a potom i farmaceutskih proizvoda, drumskih vozila, te drugih raznih gotovih proizvoda.

Prema podacima Monstata, izvoz Crne Gore je lani iznosio 700,2 miliona eura, a skoro 50 odsto izvoza su činili električna energija i obojeni metali (aluminijum). Crna Gora je lani izvezla 170,2 miliona električne energije i 171,3 miliona aluminijuma, što je ukupno 341,5 miliona eura. Godinu ranije ukupan izvoz je iznosio 437 miliona, a struja i aluminijum su u tom izvozu imali udio od 145 miliona ili oko 33 odsto. U 2022. u odnosu na 2021. godinu izvoz aluminijuma je porastao za 195 miliona eura, a ukupan izvoz je uvećan za 263 miliona, pa je jasno da su struja i aluminijum dominantno uticali na rast izvoza.
Rast izvoza medincinskih i farmaceutskih proizvoda je iznosio malo preko 10 miliona, raznih gotovih proizvoda skoro sedam miliona, drumskih vozila sedam miliona, mesa i prerada od mesa 8,5 miliona, plute i drveta osam miliona, a nafte i naftnih derivata skoro 18 miliona.

Cijene struje na berzi su u prošloj godini porasle drastično. Sa 50 eura po megavat-satu, struja je na berzi prelazila 200 eura. Kada je u pitanju cijena aluminijuma na berzi, tokom 2021. godine cijena je išla od 2.000 dolara i rasla do 2.800 dolara, dok je lani prvih nekoliko mjeseci bila između tri i tri i po hiljade dolara, da bi kasnije pala na 2.200 dolara u septembru, ali se brzo vratila na 2.500 dolara.

Ono što naši državnici ne pominju je uvoz, koji je porastao 41,3 odsto, odnosno preko milijardu eura. Sa dvije i po milijarde u 2021. godini se popeo na 3,54 milijarde eura. Spoljnotrgovinski deficit je sa skoro 2,1 milijardu porastao na 2,84milijarde eura. Dakle, spoljnotrgovinski deficit je u prošloj porastao za čak 740 miliona, što je više od ukupnog izvoza u ovoj godini, kojim se hvali premijer. Budžet Crne Gore u ovoj godini je 2,85 milijardi eura, što je gotovo ekvivalentno spoljnotrgovinskom deficitu države.

Uvoz hrane je povećan za 156 miliona, pića i duvana za 30 miliona, nafte za 200 miliona, struje za 140 miliona, aluminijuma za 113 miliona, drumskih vozila za 80 miliona, odjeće za 25 miliona.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *