Ministarstvo finansija još procjenjuje koliko će oporezovati kladioničare

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija (MF) izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću planira da dovede u red onlajn klađenje i da oporezuje kladioničare kako bi povećalo prihode. Iskustvo Hrvatske, gdje su igračima oporezovali uplate sa pet odsto poziva ih na oprez, jer je u zemlji članici EU nakon tog nameta obim uplata pao za 30 odsto. Programom Vlade, novi Zakon o igrama na sreću planiran je za treći kvartal.

„Koji god model da se odabere, vodićemo računa da nema uticaj na navike igrača“, poručili su iz resora na čijem čelu je Aleksandar Damjanović.

U MF-u navode da je oporezivanje igrača, odnosno njihovih uplata, samo jedan od razmatranih modela na osnovu kojih se mogu uvećati prihodi.

„Prilikom analize mogućih rješenja, pored uticaja na igrače i njihove navike, razmatrala se i tehnička mogućnost obavljanja adekvatnog nadzora svakog od priređivača. Pored oporezivanja uplata, razmatra se mogućnost uvećanja fiksne koncesione naknade koja sada iznosi 10.000 eura mjesečno za onlajn priređivanje igara na sreću, uvođenje varijabilnog dijela koncesione naknade na razliku uplata i isplata ili kombinacije pomenutih mjera“, kazali su iz tog vladinog resora.

Ukazali su i da oporezivanje uplata igrača može rezultirati njihovom željom da uplatu vrše na nekom inostranom internet sajtu.

„Upravo zbog ovoga vodimo računa o dvije činjenice. Prva je da će biti uvedena zabrana – „zamračivanje“ inostranih internet sajtova, kao i zabrana mogućnosti da se izvrši uplata na sajtove u inostranstvu. Druga je visina naknade koja mora biti adekvatna, odnosno da ne djeluje destimulativno na igrače, a da opet daje značajne prihode za budžet. U tom pogledu je značajno iskustvo Hrvatske gdje je nakon uvođenja naknade od pet odsto na uplatu obim uplata na kladioničke igre opao za skoro 30 odsto. Dakle, očigledno je da je ovaj namet bio previše visok, te da su igrači svoje uplate preusmjerili na inostrane sajtove“, poručili su iz Ministarstva finansija.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kako su kazali, u fazi su nacrta propisa i u najkraćem roku će biti proslijeđene Vladi na razmatranje.

„Zakonsko rešenje koje bude predloženo Vladi kvalitetnije će definisati odredbe iz oblasti internet (onlajn) priređivanja igara na sreću. Namjera je da se uvaže međunarodna praksa i trendovi, ali da se uvaže i specifičnosti priređivanja koje postoje na našem tržištu. Ovo posebno dobija na značaju imajući u vidu brzi razvoj ovog načina priređivanja, odnosno praksu da se priređivanje igara na sreću sve više premješta na internet platforme. Najznačajnije izmjene biće one koje na sistemski održiv način regulišu odnos između priređivača, igrača i nadležnog organa. Svi igrači moraju biti registrovani, a igre prijavljene i sa jasno definisanim pravilima. Registracijom svake od igara povećava se poreska baza, dok će se izborom adekvatnog poreskog modela uticati na uvećanje prihoda“, zaključili su iz MF-a.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *