Drecun upozorava: Trgovački lanci vještački dižu cijene hrane

Dodajte komentar

Cijene hrane i drugih proizvoda u Crnoj Gori već skoro godinu neprestano rastu, a, prema podacima Monstata, inflacija je na kraju prošle godine iznosila 13 odsto, dok su cijene u odnosu na decembar 2021. veće za čak 17,2 odsto. Za raliku od Crne Gore, na globalnom nivou cijene hrane padaju deseti mjesec zaredom, što pokazuje i izvještaj agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO).

Da se situacija sa svjetskih tržišta ne preliva i na Crnu Goru, kako se to u javnosti često ističe, saglasan je i ekonomski analitičar Predrag Drecun, koji navodi da je inflacija u našoj državi vještačka, čemu u prilog ide i izvještaj UNFAO u kom stoji da cijene na svjetskom nivou padaju već gotovo deset mjeseci.

Drecun smatra da u Crnoj Gori ne postoji inflacija u onom izvornom smislu, već imamo samo vještački rast cijena, kojom trgovci pokušavaju da se pripeme za neka neizvjesnija vremena.

“Ekonomski sadržaj rasta cijena u Crnoj Gori ne daje za pravo trgovcima da drže cijene na višem nivou nego što to zahtijeva kalkulacija i jedna prosječna marža, a kalkulaciju u osnovi čini ulazna faktura. S obzirom na to da cijene robe iz uvoza padaju, naročito hrane, ne postoji razlog da kod nas budu tako visoke cijene. Razlozi toga su pohlepa trgovaca, odnosno “lov u mutnom” da se što više novca prikupi za neka teža vremena koja se očekuju i najavljuju na globalnom nivou, poput energetske krize, eskalacije rata ili neke nove zdravstvene krize”, ocijenio je Drecun.

Drecun ističe da je situacija na domaćem tržištu odraz nemoći države, a da cijenu toga plaćaju građani.

“To nam govori da država nije jaka i da ispaštaju građani. Država bi morala da djeluje energičnije i da se inspekcije pozabave ovim dešavanjima. Država mora donijeti akt kojim se ograničavaju ti takozvani ekstraprofiti, iako znam da to nije nimalo popularan potez. Ali prosto, ne mogu građani da snose cijenu koja nije suštinski ekonomski opravdana”, kazao je Drecun.

Cijene nekih proizvoda u Crnoj Gori približne su ili veće nego u Njemačkoj gdje je prosječna zarada 2.609 eura, u odnosu na naših 727. Prema tim navodima, litar mlijeka kod nas je između euro i 1,69, dok je u Njemačkoj 1,65 eura, kilogram trapista kod nas košta skoro devet eura, gotovo 20 centi više nego u Njemačkoj, cijena 10 jaja kod nas ide i do dva i po eura, takođe skoro 20 centi više nego u toj državi, objavljeno je nedavno u “Reflektoru” na TV “Vijesti”.

Kada je riječ o regionu, cijene kod nas uglavnom su znatno veće nego u Srbiji ili Albaniji.

Prema prošlosedmičnom izvještaju UNFAO, cijene hrane na svjetskim tržištima su u padu već 10 mjeseci zaredom, naročito podstaknute nižim cijenama uljarica i mlijeka i mliječnih proizvoda. Indeks cijena, prema ovom izvještaju, na najnižem je nivou od septembra 2021. godine.

Drastična razlika u cijenama telefona i patika

Da su cijene određenih proizvoda kod nas nenormalno visoke, nedavno je ukazao i Fideliti konsalting, upoređujući cijene prozivoda kod nas i u regionu. Tako je telefon “samsung galaksi S Fold 4” sa 256 GB memorije u bež boji jedna prodavnica prodavala po cijeni od 2.349,99 eura a druga po cijeni od 1.666,10 eura. Razlika u cijeni je 683,88 eura ili u procentima – 30 odsto. Takođe i cijena jednog modela patika kod istog lanca u Crnoj Gori iznosi 123,99 eura, dok u Srbiji isti model patika kod istog prodavca iznosi svega 66 eura, odnosno skoro upola cijene istog artikla kod nas.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *