Uručene nagrade „Iskra“

Dodajte komentar

Fond za aktivno građanstvo uručio je, po 14. put, godišnje nagrade i priznanja za filantropiju „Iskra“ za 2022. godinu.

Ceremonija dodjele nagrada, kako je rekla programska menadžerka u Fondu za aktivno građanstvo Nađa Dragović, prilika je da se oda priznanje i ukaže poštovanje svima koji doprinose stvaranju humanijeg i pravednijeg društva.

„Radosna sam što je „Iskri“ – putokaza, sve više, što nam osvjetljavaju put dobročojstva i dobročinstva. Dodjeljujemo 10 „Iskri“: 7 specijalnih priznanja i 3 nagrade, od kojih je jedna posthumna“, kazala je  Dragović.

Miloš Mudreša, zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje rekao je da humanost, pažnja i odgovornost jednih prema drugima moraju biti neizostavni dio zajedničkog puta razvoja lokalne zajednice i cjelokupnog društva.

Preduzeće Put-Gross iz Bijelog Polja  dobilo je nagradu za doprinos lokalnoj zajednici. Brojne akcije ovog preduzeća usmjerene su na mlade i njihovo obrazovanje, pa je ovo preduzeće opredijelilo više od 30.000 eura za stipendiranje mladih. Samo u novembru prošle godine dodijelili su 28 stipendija.

Dobitnik nagrade za individualni doprinos je učesnik i pokretač mnogih akcija dijaspore iz Njemačke – Rožajac Hajrudin Ledinić. Prikupljanje pomoći građanima Crne Gore prilikom pandemije Covid 19 kada je donirao 10.000 eura, izgradnja mosta za mještane svog rodnog sela u vrijednosti preko 70.000 eura, samo su neki od  razloga zbog kojih je dobitnik priznanja.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru uručeno je Gordani Sarić, profesorici francuskog i latinskog jezika. Sarić je autorka 22 knjige ljubavne i dječije poezije, a njene pjesme uče se u osnovnoj školi. U Nikšiću, a i šire, prepoznata je kao volonterka i organizatorka brojnih priredbi, kulturnih manifestacija, književnih večeri, koncerata.

Isto priznanje dobila je i humanitarna grupa „Ana Đoković – in memoriam“, koja prikuplja sredstva za one kojima je pomoć neophodna, bilo da je u pitanju bolest ili teška materijalna situacija. Grupa je pomogla u liječenju više od 30 osoba, a na stotine porodica dobili su hranu, odjeću, obuću, bolje uslove stanovanja ili jednokratnu novčanu pomoć. Nosi ime po prerano preminuloj Ani Đoković, u javnosti poznatoj kao „majka hrabrost“. Ana, vođena nesebičnom ljubavlju, odlučila je da uprkos teškoj dijagnozi kancera, podari novi život, a svoj je izgubila dvije godine kasnije.

Višedecenijski rad Raseme Hekalo, jedne od osnivačica Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Oaza” iz Bijelog Polja, na polju unapređenja uslova djece sa smetnjama u razvoju nagrađen je Iskrom za građanski doprinos opštem dobru.

Zahvaljujući desetogodišnjem predanom radu i humanosti, koja je prepoznata širom Balkana, specijalno priznanje je dobio Hilal fond. Protekle godine njihovi volonteri su prikupljali i distribuirali pomoć u novcu, namirnicama i garderobi siromašnim porodicama i djeci bez jednog ili oba roditelja u Bijelom Polju. Pokrenuli su inicijativu za izgradnju Humanitarnog centra u Bijelom Polju, i prikupili 300.000 eura, čime su premašili potrebna sredstva, pa su 60.000 eura donirali Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju. Zajedno sa fondacijama „Hemiias“ i „Budi human“, incijatori su velike humanitarne akcije „Srcem za Crnu Goru“, u okviru koje su se prikupljala sredstva za teško oboljele osobe i socijalno ugrožene porodice.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru uručeno je Cetinjaninu Aleksandru Vukoviću. Vuković je pokrenuo brojne humanitarne akcije: Stazama predaka – promocija sela i razgovori sa starijima kroz Fejsbuk stranicu Visit Cetinje; Prva biblioteka na otvorenom u parku 13. Jul; Za nove cetinjske lipe – prikupljeno 400 eura ali i posađene nove lipe, i mnoge druge.

Specijalno priznanje za doprinos dijaspore dobio je Sait Latić koji živi u Švajcarskoj. Poznat je po dobročinstvu i brojnim dobrotvornim akcijama, a donirao je  20.000 eura za izgradnju mosta u Lagatorima, u Petnjici.

Specijalno priznanje za podršku mladima uručeno je kompaniji Coca Cola HBC. Ta kompanija je podržala projekte usmjerene na mlade u iznosu od skoro 25.000 eura. Više od 2.000 mladih učestvovalo je i prošlo neformalnu edukaciju kroz projekat „Coca-Cola podrška mladima“ u posljednjih šest godina. Značajan iznos odvojen je i za donaciju Dnevnom centru za djecu i porodicu „Defendologija“ u Nikšiću u iznosu od 20.000 eura, a za akciju sadnje drveća u Ulcinju, obezbijeđene su sadnice vrijednosti 7.000 eura.

Nagrada za dobročinstvo posthumno se dodjeljuje dr Dušanu Kosoviću, poznatom neuropsihijataru i psihoanalitičaru. Kosović je osnovao prvo odjeljenje neuropsihijatrije u Podgorici, 1960. godine, a potom otišao u Kanadu na specijalizaciju, odakle se preselio u SAD. Njegova supruga Rukako Kosović, osnovala je fondaciju koja nosi ime doktora Kosovića i donirala 200.000 eura za potrebe izgradnje Klinike za mentalno zdravlje, koja će takođe nositi njegovo ime, a čija je izgradnja počela u julu prošle godine.

Dodjelu nagrade „Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo uz podršku Privredne komore i Fondacije „Ćano Koprivica“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *