Softbank završila kvartal s neočekivanim gubitkom

Japanska Softbank grupa neočekivano je zabilježila gubitak od 783 milijarde jena (5,5 milijardi eura) u trećem kvartalu 2022, koji za grupu završava krajem decembra. Veliki udarac poslovanju ovog investicionog diva bilo je usporavanje tehnološkog sektora, prenosi francuska novinska agencija AFP.

U drugom tromjesečju grupacija je zabilježila 3.030 milijardi jena (20,94 milijarde eura) neto dobiti.

Grupa je puno nesigurno ulagala u istraživanja i razvoj novih tehnoloških firmi šriom svijeta. Njihova izloženost brojnim tehnološkim firmama čini prihode grupe osjetljivim na nestabilnim tržišnima, a njegova dva fonda Vision izvijestila su o gubicima četiri tromjesečja zaredom.

Samo u trećem tromjesečju dva fonda izgubila su 660 milijardi jena (4,6 milijardi eura), što “odražava pad cijena dionica mnogih kompanija iz portfelja”, rekli su iz Softbanka.

Izvršni direktor Masayoshi Son i ovog puta je branio svoju strategiju “velikog klađenja” na visokotehnološke komanije i startup-e, insistirajući na tome da će pristup proizvesti značajne dobitke koje će nadmašiti gubitke. Međutim, njegova taktika je sve više pod lupom zbog uzastopnih gubitaka, prenosi AFP.

SEEbiz

Check Also

Dodik: Imamo uvjeravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da raspolaže uvjeravanjima da je Kina odlučila …

Leave a Reply

Your email address will not be published.