Softbank završila kvartal s neočekivanim gubitkom

Dodajte komentar

Japanska Softbank grupa neočekivano je zabilježila gubitak od 783 milijarde jena (5,5 milijardi eura) u trećem kvartalu 2022, koji za grupu završava krajem decembra. Veliki udarac poslovanju ovog investicionog diva bilo je usporavanje tehnološkog sektora, prenosi francuska novinska agencija AFP.

U drugom tromjesečju grupacija je zabilježila 3.030 milijardi jena (20,94 milijarde eura) neto dobiti.

Grupa je puno nesigurno ulagala u istraživanja i razvoj novih tehnoloških firmi šriom svijeta. Njihova izloženost brojnim tehnološkim firmama čini prihode grupe osjetljivim na nestabilnim tržišnima, a njegova dva fonda Vision izvijestila su o gubicima četiri tromjesečja zaredom.

Samo u trećem tromjesečju dva fonda izgubila su 660 milijardi jena (4,6 milijardi eura), što “odražava pad cijena dionica mnogih kompanija iz portfelja”, rekli su iz Softbanka.

Izvršni direktor Masayoshi Son i ovog puta je branio svoju strategiju “velikog klađenja” na visokotehnološke komanije i startup-e, insistirajući na tome da će pristup proizvesti značajne dobitke koje će nadmašiti gubitke. Međutim, njegova taktika je sve više pod lupom zbog uzastopnih gubitaka, prenosi AFP.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *