Referendum u Švajcarskoj: Odlučuju da li će zadržati plaćanje u gotovini

Švajcarci će na referendumu odlučiti da li žele da se zadrži plaćanje u gotovini, saopštilo je udruženje Pokret za slobodnu Švajcarsku, koje je sakupilo dovoljno potpisa za organizaciju javnog izjašnjavanja.

To udruženje želi da se švajcarskom Zakonu o valuti, koji uređuje kako Centralna banka i Vlada upravljaju novcem, doda odredba da u opticaju uvijek mora biti “dovoljna količina” novčanica i kovanica.

U saopštenju se navodi da je sakupljeno više od 111.000 potpisa građana koji podržavaju referendum o tom pitanju – desetak hiljada više od propisanog minimuma.

Prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, ako dobije podršku birača predlog udruženja će postati zakon, a Vlada i parlament to moraju formalno da potvrde.

“Jasno je da odbacivanje gotovine ne otvara samo pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti, već nosi i veliku opasnost od totalitarnog nadzora”, rekao je predsjednik Pokreta za slobodnu Švajcarsku Rihard Keler.

Švajcarska bi, prema njegovim riječima, trebalo da preuzme glavnu ulogu u odbrani gotovine u Evropi, budući da bi insistiranje na takvim garancijama u EU uključivalo “gotovo nemoguć” proces pribavljanja dozvola svih 27 članica.

Trend bezgotovinskog plaćanja snažno je ubrzan u vrijeme pandemije kovida, ali prisutan je još od 2017, kada je istraživanje agencije Ipsos pokazalo da gotovina ne bi nedostajala trećini Evropljana i Amerikanaca, a da je njih 20 odsto više ne koristi.

Euronews/Hina

Check Also

Dodik: Imamo uvjeravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da raspolaže uvjeravanjima da je Kina odlučila …

Leave a Reply

Your email address will not be published.