Emitovano 283 miliona eura novih državnih zapisa

Ministarstvo finansija Hrvatske prodalo je državne zapise ukupno vrijedne gotovo 283 miliona eura, uz kamatne stope od dva do 2,5 odsto, kao i na prošlomjesečnoj aukciji, zaduživši se pritom više od planiranoga.

U susret dospijeću gotovo 234 miliona eura zapisa, Ministarstvo je na upis ponudilo 220 miliona, s različitim rokom dospijeća.

Finansijske institucije dale su svoje ponude ukupno vrijedne nešto više od 655 miliona eura, pri čemu ih je Ministarstvo prihvatilo u vrijednosti od 283 miliona.

Izdati su državni zapisi s rokom dospijeća od tri mjeseca vrijedni 16 miliona eura, po kamatnoj stopi od dva odsto, kao i na prošlomjesečnoj aukciji.

Plasirani su i polugodišnji zapisi u vrijednosti od 19 miliona eura po kamatnoj stopi od 2,2 odsto, a s dospijećem od godinu dana u iznosu od 248 miliona eura, po kamatnoj stopi od 2,5 odsto, isto kao i na prethodnoj aukciji.

Nakon današnje emisije, uz istovremeno dospijeće 233,7 miliona eura državnih zapisa, saldo upisanih zapisa povećava se za 49,3 miliona eura – na 2,67 milijardi eura.

Sljedeću aukciju Ministarstvo finansija je najavilo za 14. februar.

SEEbiz

Check Also

Dodik: Imamo uvjeravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da raspolaže uvjeravanjima da je Kina odlučila …

Leave a Reply

Your email address will not be published.