Drecun: Dobra odluka o vraćanju državi dijela Luke Bar, Željezare, Pomorskog saobraćaja

Dodajte komentar

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da monopole i državne resurse nije trebalo privatizovati zato podržava odluku Vlade da vrati državi Luku Bar, Port of Adria, Željezaru, Pomorski saobraćaj.

Vlada bi na narednoj sjednici trebala da stavi van snage odluku kojom je preduzeću Pomorski saobraćaj 2019. dato upravljanje trajektom Kamenari-Lepetane bez koncesije. Drecun smatra da je to strateški dobra odluka. Ističe da monopoli i državni resursi ne trebaju privatizovati.

“To je bila pogrešna strategija ranijih vlada da se sve privatizuje. Ovaj potez je ekonomski opravdan sa aspekta države. Mislim da država može, ako bi ona to organizovala da ubira mnogo veće prihode. Slično je i sa ostalim infrastrukturnim privrednim subjektima poput Luke Bar i ostalih”, kazao je Drecun u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

Vlada Crne Gore je od decembra krenula da otkupljuje akcije Luke Bar a počeli su i razgovori o preuzimanju preduzeća Port of Adria ili nekadašnjih Kontejnerskih termiala koji su bili dio Luke.

Drecun podržava i taj potez Vlade.

“Po mom mišljenju i analizama koje sam radio sa eminentnim stručnjacima, mislim da je Luka Bar jedan od najvećih, ako ne i najveći resurs koji Crna Gora ima i on se mora iskoristiti. Luka mora biti pod državnom upravom i povezati se drumskim, željezničkim saobraćajem, vazdušnim koliko je moguće, ali najprije tu je autoput. Možemo i velike energetske potencijale da razvijemo. Generalno rascjepkati Luku bilo je pogrešno”, kazao je Drecun.

Za model po kom je država preuzela Željezaru Nikšić, Drecun kaže da ne može reći da li je optimalan.

“Ako smo donijeli odliku da Željezara treba da nastavi da radi treba se posvetiti svim pozitivnim efektima tog modela. Ako bude inventivnosti i menadžerske kreativnosti Željezara može da nastavi da radi, jer očekuje nas lijep period kada je u pitanju razvoj energetskih potencijala u svijetu i mogućnost plasmana na tržištu svega što Crne Gora ima”, kazao je Drecun.

Vlada Crne Gore je mjesecima u tehničkom mandatu, sve je više onih koji kažu da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora.

U takvom sistemu Drecun smatra da, posebno imajući u vidu pomenute poteze, u državi sve dosta dobro funkcioniše. Ipak, kaže, sporna je politička podrška Vladi.

“Neki potezi pokazuju dobru namjeru Vlade da nešto radi, ali sporna je politička podrša takvoj Vladi i neodrživo je da stranke koje su na ivici cenzusa vode državu bez legitimiteta. Sudar ta dva vektora može da bude problematičan za Vladu, zato smatram da su izbori što prije dobro rješenje jer će pasti ove tenzije”, kazao je Drecun.

Zakon o porijeklu imovine naći će se pred poslanicima 10. februara. Inicirano je i konsultativno saslušanje ministra pravde Marka Kovača. Govoreći na tu temu Drecun kaže da je najveći kritičar nevladin sektor.

“Kritike su argumentovane. Ali možda nije dobro donijeti zakon oko kojeg nemate bar konsenzus sa civilnim sektorom”, kazao je Drecun.

O inflaciji Drecun je kazao da cijene hrane u svijetu padaju dok se kod nas to još ne dešava.

“U Crnoj Gori rast cijena podiglo je nekoliko faktora, uvozne cijene na koje ne možemo da utičemo, možemo na maržu i faktor koji utiče na inflaciju je uticaj izbjeglica nakon ukrajinskog rata. Pod rastom tražnje došlo je do rasta cijena”, kazao je Drecun.

On očekuje da se 2024. otvore nove ekonomske perspektive na globalnom nivou.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *