Abazović: Uz Fond za ubrzani razvoj učinićemo Crnu Goru održivom destinacijom

Dodajte komentar

Ideja i vizija ove Vlade je da Crnu Goru učinimo zelenom destinacijom. To nije lak posao, jer mnogo toga moramo promijeniti, a moramo da imamo i održive projekte, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na današnjoj svečanosti povodom potpisivanja sporazuma o opredjeljivanju sredstava za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore.

Dokument su potpisali i koordinator UN u Crnoj Gori Piter Lunberg te ambasador Švajcarske Urs Šmit. Riječ je o finansijskom alatu koji su uspostavile UN sa ciljem objedinjavanja donatorskih sredstava usmjerenih ka razvojnim inicijativama – u ovom slučaju Fond za ubrzani razvoj Crne Gore.

Kako je najavljeno, Vlada se obavezala da će opredijeliti milion eura, dok je Vlada Švajcarske podržala inicijativu sa 1,5 miliona eura. Prethodno je kontribuciju obećala Vlada Luksemburga.

“Više sam nego siguran da će nam ovaj Fond dati šansu da nađemo dobar projekat i da ćemo nakon njegove implementacije imati mnogo bolju situaciju po pitanju održivog razvoja. Crnogorska kontribucija za održivi razvoj kroz ovaj modalitet finansiranja je posebno značajna kada se stavi u perspektivu veličine zemlje i ekonomije. Crna Gora ovim ulaže 1,3 eura po glavi stanovnika u održivi razvoj što je više od svih zemalja regiona, ali i jasan indikator strateškog opredjeljenja Crne Gore ka održivom razvoju i saradnji sa Ujedinjenim nacijama”, kazao je Abazović.

Lundberg je istakao da je Fond za ubrzani razvoj Crne Gore osmišljen kao snažan katalizator za ubrzanje ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja u zemlji.

“Fond za ubrzani razvoj Crne Gore je zajednička vizija ubrzanog ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja. Obzirom na ogromni razvojni potencijal, Fond može biti važan fatkor razvoja Crne Gore i ostvarivanja nacionalnih prioriteta, na prvom mjestu pristupanja zemlje Evropskoj uniji”, kazao je on i dodao da je Fond “rezultat istinskog razvojnog partnerstva”.

Šmit, u ime Švajcarske koja je za sada najveći donator Fonda, podsjetio je da su bilateralni odnosi veoma dinamični i da je ta zemlja među pet najvećih stranih investitora u Crnoj Gori sa oko 800 miliona eura uloženih od 2003. godine.

“Učešće Švajcarske u Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore dodatno će unaprediti odnose naše dvije države i vjerujem da će naš doprinos ohrabriti i druge da se pridruže i kroz ovaj inovativni finansijski mehanizam doprinesu ubrzanju reformi u Crnoj Gori”, dodao je on.

Fond ima za cilj da, kao katalizator ubrzanja Agende 2030 UN-a, doprinese i ubrzanju učlanjenja Crne Gore u EU, s obzirom na visok stepen usklađenosti Agende održivog razvoja i procesa pristupanja EU. Osmišljen je kao podrška strateškim inicijativama u tri prioritetne oblasti Okvira saradnje Crne Gore i UN do 2027. godine: inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost, razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti, socijalna uključenost, te društvena kohezija, upravljanje po mjeri čovjeka, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *