Njemačka kompanija Elite-private-jet-service spremna da preuzme aerodrom u Beranama

Dodajte komentar

Njemačka kompanija Elite-private-jet-service spremna je da već ove sedmice obezbijedi novac i započne posao oko valorizacije aerodrome u Beranama, ali za to čekaju samo telefonski poziv iz Vlade Crne Gore.

Vlasnik ove kompanije, Majk Štajnmiler rekao je Portalu RTCG da je pripremio svu potrebnu dokumentaciju koja mu je do sada tražena, i da je imao četiri sastanka u Vladi Crne Gore.

“Novac može biti sjutra u Crnoj Gori i možemo odmah krenuti u realizaciju planova. Potrebno je samo da dobijem odgovor na posljednji dopis koji sam poslao ili da me neko pozove. Dovoljan je samo jedan telefonski poziv, i da na račun u Crnoj Gori legne novac za rekonstrukciju i stavljanje u funkciju aerodroma u Beranama” , tvrdi Štajnmiler.

On je, nakon što je Portal RTCG nedavno pisao o tome da je su predstavnici jedne njemačke kompanije dolazili u Berane, i da je to do sada najzobiljnija inicijativa za valorizaciju beranskog aerodroma, insistirao na susretu u kojem je potvrdio da se radi o njegovoj kompaniji i da nisu odustali od te inicijative.

“U Beranama je bio moj partner, a ja sam za to vrijeme obavljao poslove u Podgorici. Četiri puta sam se sastao sa premijerom Dritanom Abazovićem. Došli smo do toga da pošaljem pismo o namjerama što sam i učinio 25. maja prošle godine. 7. juna iz Vlade su potvrdili das u dobili pismo o namjerama i odredili termin sastanka. Potom smo imali sastanak kod premijera, na kojem su bili i drugi ministri. Traženo je da pismo o namjerama pošaljem i Ministarstvu za kapitalne investicija. To sam učinio 13. juna. Dobio sam potvrdu da je i to pismo stiglo, ali od tada čekam”, kazao je Štajnmiler.

Ovaj četrdesettrogodišnji čovjek je bivši vojni pilot. Pilotsku karijeru je završio 2004. godine, od kada se posvetio poslovima u civilnom aviosaobraćaju. Kaže da je vrlo brzo postao najmlađi svjetski organizator letova u civilnom saobraćaju. Te godine je nominovan i za najboljeg svjetskog menadžera u aviosaobraćaju.

Njegova kompanije Elite-private-jet-sevice već četiri godine je partner Minhenske konferencije i zvanični je prevoznik, što, kako objašnjava, znači da ako nega delegacija ne dolazi svojim avionom u Minhen, onda usluge avio prevoza pruža Štajnmilerova kompanija.

Majk Štajnmiler kaže da je prvi put ideju za stavljanje u funkciju beranskog aerodrome pokrenuo 2021. godine, u vrijeme vlade Zdravka Krivokapića, ali da tada nije naišao na razumijevanje.

“Tada niko nije htio da nas primi na razgovor. Tek kada je intervenisala njemačka ambasada, i kada su pozvali ministra Milojka Spajića on je u večernjim satima stigao sa treninga i obavili smo razgovor. Jedan, i više ni jedan poslije toga” – tvrdi Štajnmiler.

Nakon što je sa sadašnjom Vladom ostvario komunikaciju i predao biznis plan i finansijsku kalkulaciju, očekuje da bude pozvan da se potpiše memorandum o razumijevanju, ali se to iz njemu nepoznatih razloga odugovlači.

Štajnmiler za Portal RTCG otkriva da je njegova supruga iz Berana, i da je to jedan od razloga zbog čega ima želju da nešto učini za Berane i sjever Crne Gore. Tvrdi da je plan valorizacije aerodroma u Beranama do kraja razrađen i da je potpuno siguran u njegovu održivost.

Na primjedbu da njegovi planovi o tome kako će uz civilni saobraćaj razviti i kargo (teretni) saobraćaj, pružati usluge privatnog prevoza, imati mali avion i helikopter za hitne medicinske potrebe, izgraditi dvije fabrike, zaposliti oko hiljadu i po ljudi, djeluju previše bajkovito i da su se građani Berana naslušali praznih obećanja u protekle tri decenije, on odgovara da ne traži ništa za uzvrat.

“Tražimo samo koncesije na dvadeset godina. Pustite nas da počnemo da radimo. Moj plan je bio da već u ovoj godini počnem sa radom, ali nisam naišao na razumijevanje kod prethodne Vlade. Onog trenutka kada dobijemo koncesije i krenemo u realizaciju planova, za samo godinu dana ćemo aerodrom staviti u funkciju. Politika me uopšte ne zanima” – tvrdi Štajnmiler.

On je Portalu RTCG stavio na uvid sve dokumente koje je do sada pripremio, kao i pisma namjera koja je poslao predsjedniku Vlade i ministru kampitalnih investicija.

Na sajtu www.elite-privatejet.service.com, sa dostupnim prevodom, može se saznati da je firma registrovana na adresi “Pariser platz 6a”, D-10117 u Berlinu, a Štajnmiler objašnjava da je za potrebe ovog posla, registrovao i kćerku firmu u Crnoj Gori, Elite-private-jet-sevice.

Pregledom na internetu može su utvrditi da se izjave državnih zvaničnika o planovima za beranski aerodrom, izgradnji takozvanog air parka sa dva propratna biznisa, poklapaju sa datumima o kojima govori ovaj njemački državljanin. Predsjednik tehničke Vlade, Dritan Abazović nedavno je na samitu u Davosu aktuelizovao to pitanje, kazavši da Crna Gora ne odustaje od otvaranja trećeg aerodroma.

Kompanija Elite-private-jet-sevice spremna je, kažu, da javnosti stavi na uvid kompletnu dokumentaciju. Vlasnik kompanije u razgovoru za Portal RTCG ističe da je spreman da predstavi sve detalje vezano za aerodrom i izgradnju dvije fabrike, o kojima je bilo riječi i sa predstavnima Vlade.

“Na tražim nikakvu državnu pomoć. Investicija je u potpunosti naša, ni Berane ni Crna Gora ne mogu biti na gubitku. Garantujem da aerodrom u Beranama može da radi svih 365 dana u godini, bez obzira na vremenske uslove. Mislite li da bih ja ulazio u taj posao da nijesam siguran u dobit”, kaže Štajnmiler.

On tvrdi da sa dvije izgrađene fabrike, za koje je kao lokacija ponuđeno Gradinsko polje, optimalno može da radi sa četiri civilna i jednim teretnim letom dnevno, a planira i više. Tvrdi da sve to može da obezbijedi jer je njegova kompanija partner sa najpoznatijim evropskim i svjetskim avioprevoznicima.

“Ono što obećam, ja to završim”, kaže Majk Štajnmiler.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *