Crna Gora, Švajcarska i UN izdvajaju 2,6 miliona eura za Fond za ubrzani razvoj

Dodajte komentar

Predstavnici vlada Crne Gore i Švajcarske te Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori potpisaće sporazum o sredstavima namijenjenim Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore (Montenegro Acceleration Fund), zvanično je saopšteno iz izvršne vlasti.

“Riječ je o finansijskom alatu nove generacije koji su uspostavile Ujedinjenje nacije u zemlji, a čiji je cilj objedinjavanje donatorskih sredstava koja će biti usmjerena ka razvojnim inicijativama. Vlada Crne Gore opredijelila je jedan milion eura za Fond za ubrzani razvoj Crne Gore, dok je Vlada Švajcarske kontrubirala sa 1,6 miliona eura”, navodi se potpisivanja sporazuma.

Dokument će u ime Vlade u tehničkom mandatu potpisati premijer Dritan Abazović, te rezidentni koordinator sistema UN u Crnoj Gori Piter Lundberg i ambasador Švajcarske u Crnoj Gori Urs Šmit.

“Konsolidacijom i usmjeravanjem sredstava ka ciljanim razvojnim intervencijama, ovaj Fond ima za cilj da pruži katalitičku i stratešku podršku ubrzanju Agende održivog razvoja zemlje koja je u velikoj mjeri usklađena sa procesom pristupanja Crne Gore EU. Fond je osmišljen tako da pruži podršku strateškim inicijativama u tri prioritetne oblasti Okvira saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2023–2027: inkluzivni ekonomski razvoj i ekološka održivost; razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti, socijalna uključenost i društvena kohezija, upravljanje po mjeri čovjeka, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava”, pojašnjavaju iz Vlade Crne Gore.

Prethodno je kontribuciju za ovaj Fond opredijelila i Vlada Luksemburga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *