Berzanska cijena zlata stalno raste, potražnja veća 500 odsto

Berzanska cijena zlata stalno raste, od 2013. godine je povećana čak za 91 odsto, što znači da raste oko 10 odsto godišnje, izjavio je danas stručnjak za trgovinu zlatom Ljuba Jakić uz ocjenu da se zlato osvedočilo i ovekovečilo i da ljudi vjeruju u njega.

„Tako je još od Babilona kada je za uncu zlata moglo da se kupi 300 vekni hleba, a isti odnos je ostao i danas u Evropi. Tržište zlata se razvilo, a firma iz koje dolazim Insignitus gold bila je pionir tržišta zlatom i na našu inicijativu je ukinut PDV na investiciono zalto 2017. godine čime je tržište potpuno legalizovano i otvoreno i praktično je eksplodiralo”, rekao je on za Tanjug.

Ocenio je da su pandemija kovida i rat u Ukrajini izazvali ogromnu potražnju za zlatom u svietu koja je povećana za više od 500 odsto, a da je bilo perioda kada je ona povećavana i za 800 procenata.

Istakao je da nije pristalica kriptovaluta iz jednostavnog razloga jer je, kako je rekao, prinos plemenitih metala za posljednjih pet godina u odnosu na kriptovalute mnogo bolji.

Check Also

Budvanska rivijera nakon dvije godine gubitka, prošle godine konačno u plusu

Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa “Budvanska rivijera” AD Budva u 2022. godini …

Leave a Reply

Your email address will not be published.