Adanijevo carstvo u nemilosti investitora

Dodajte komentar

Carstvo Gautama Adanija palo je u nemilost investitora nakon šokantnih otkrića Hindenburg Reseacha, a imalo je i veliki uticaj na Andanijevo bogatstvo koje se istopilo za više od 50 milijardi dolara.

Dionice Adani Enterprises oštro su pale na berzi u Mumbaiju tokom protekle nedjelje, u jednom trenutku u petak (u samo jednom) pale su za 35 posto, ali su od tada nadoknadile veći dio jutarnjeg pada. No, i dalje su 64 posto ispod rekorda.

Gautam Adani, osnivač i predsjednik Adani Group, prikupio je neto vrijednost otprilike 120 milijardi dolara, dodajući više od 100 milijardi dolara u posljednje tri godine uglavnom kroz rast cijena dionica u sedam ključnih izlistanih kompanija grupe koje su u prosjeku rasle 819% u tom razdoblju”. Važna je inicijalna izjava o odricanju odgovornosti u kojoj kompanija navodi: “Nakon opsežnog istraživanja zauzeli smo kratku poziciju u Adani Group Companies putem obveznica kojima se trguje u SAD-u i izvedenih instrumenata kojima se ne trguje u Indiji”. Vrijednosti su počele padati.

U srijedu je Adani, prema Forbesovoj listi bogatih, pao na 15. mjesto – do prije koji dan bio je treći najbogatiji na svijetu – s imetkom koji se procjenjuje na 71 milijardu dolara. Preskočio ga je Mukesh Ambani, sada deveti (83,7 milijardi dolara). Na prvom je mjestu Bernard Arnault s obitelji (213.6 milijardi), vlasnik tvrtke LVMH koja ima u vlasništvu luksuzne robne marke, poput Louis Vuittona.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *