Abazović obećao finansijsku pomoć Regionalnom vodovodu za turističku sezonu

Delegacija Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje sastala se sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem, i tom prilikom razmatrane se opcije vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja tokom ljetnje turističke sezone 2023. godine, izazvane ekocidom u koritu Morače.

Predstavnici Regionalnog vodovoda su premijera Abazovića upoznali sa opcijama i njihovim planovima za pripremu predstojeće ljetnje turističke sezone koji se sastoje od: hitne nabavke kontenjerskih postrojenja za tretman vode za piće; izgradnje dopunskog postrojena za tretman vode za piće na lokalitetu “Malo blato”; izgradnje ustave od prirodnog materijala i modelom obezbjeđivanja nedostajućih količina kroz izgrađen sistem sa Bilećkog jezera. Na sastanku je istaknuto kako je za realizaciju ovih mjera i aktivnosti, koje će obezbijediti uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, mneophodan nastavak  aktivnosti nadležnih državnih organa na zabrani bilo kakve eksploatacije materijala u zonama sanitarne zaštite izvorišta “Bolje sestre”.

“Ovom prilikom premijer je ponovio odlučnost ove Vlade da zaštiti vodoizvorište, kao i nivo nulte tolerancije na nedozvoljene aktivnost u zoni zaštite. Istovremeno je čestitao rukovodstvu Regionalnog vodovoda na dosadašnjim naporima. Takođe, obećao je finansijsku i drugu podršku ovom Društvu, u kako je ocijenio, realizaciji realnog plana aktivnosti na obezbjeđenju vode za piće za primorje u narednoj turističkoj sezoni. Na sastanku je istaknuto da na teritoriji Crnogorskog primorja turizam generiše cca 25% nacionalnog BDP-a i da uspješno organizovana sezona nema alternativu u obezbijeđivanju ekonomske održivosti Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Nakon sastanka kod premijera, Delegacija Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i Ministarstva Ekologije obišla je “Deponiju DOO Podgorica” i posjetila postrojenje za tretman ocijednih voda, prvo takve vrste u Crnoj Gori.

U ime Regionalnog vodovda prisustvovali predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Zoran Lakušić kao i savjetnici Miladin Radović i Saša Radulović, a u ime Ministarstva Ekologije, generalni direktor direktorata za ekologiju Kemal Grbović, razmatrale su se opcije vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja tokom ljetnje turističke sezone 2023. godine, izazvane ekocidom u koritu Morače.

RTCG

Check Also

Budvanska rivijera nakon dvije godine gubitka, prošle godine konačno u plusu

Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa “Budvanska rivijera” AD Budva u 2022. godini …

Leave a Reply

Your email address will not be published.