Sjevernokorejski hakeri ukrali najviše kriptovaluta na svijetu

Dodajte komentar

Sjeverna Koreja, koja važi za tehnološki nerazvijenu zemlju, predvodnica je u krađi kriptovaluta na globalnom nivou.

Njeni hakeri su naime prošle godine ukrali digitalnog novca u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara, kažu iz kompanije Chainalysis koja se bavi analizom blokčejn tržišta. Ovo je četiri puta veća suma od one koju su uspjeli da uzmu u 2021. godini.

Koliko je to ozbiljna brojka pokazuje podatak da se sjevernokorejskim hakerima pripisuje skoro polovina vrijednosti ukradenih kriptovaluta na cijeloj planeti. Prošle godine je, naravno nelegalnim metodama, otuđeno ukupno 3,8 milijardi dolara digitalnog novca. Ovo je za pola milijarde dolara više nego što je ukradeno 2021. godine.

Dobar dio tog iznosa prošao je kroz ruke, odnosno tastature, sjevernokorejskih hakera. Sumnja se da su oni podržani od strane države i da će dio tog novca biti iskorišćen za nastavak finansiranja razvoja nuklearnog naoružanja. Šta više, američki bezbjednjaci već su izračunali da će trećina tog novca završiti u programu za razvoj oružja, prenosi Bif.rs.

Takođe, dodaje se u ovom izvještaju, postoje ozbiljne indicije da je Sjeverna Koreja uključena i u “pranje” digitalnog novca i NFT-ova koje su ukrali drugi hakeri, kao i da je uključena u neke akcije grupe „Lazarus“ koja je naveliko krala kriptovalute.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *