Lufthansa na korak od preuzimanja italijanske državne aviokompanije

Dodajte komentar

Njemački avio privoznik Lufthansa i talijansko Ministarstvo finansija potpisali su memorandum o kupovini manjinskog udjela u italijanskom avio prevozniku ITA Airways, javlja talijanska novinska agencija Ansa.

Prema nezvaničnim izvorima, Lufthansa bi za 40-postotni udio u kompaniji trebala izdvojiti između 250 i 300 miliona eura.

Izvori na koje se agencija poziva, između ostalog, objasnili su da je krajnji cilj sadašnjih pregovora da se kupoprodajni ugovor potpiše što prije. To je osnova za dobijanje saglasnosti Evropske komisije. Lufthansa bi tako do ljeta trebala da uđe u vlasništvo italijanskog prevoznika.

Prema objašnjenjima Ansinih izvora, talijanska vlada pod rukovodstvom premijerke Giorgie Meloni želi da ITA Airways što prije može uživati u “sinergijskim učincima” koje će donijeti ulazak u Lufthansa grupu, prenosi SEEbiz.

Očekuje se da će Evropska komisija odobriti sticanje manjinskog udjela u kompaniji. Drugačiji scenario ne bi bio moguć jer je sama komisija tražila prodaju avioprevoznika iz Italije, javlja Ansa. Strahovi da će kompanija postati samo baza za pumpanje putnika u Lufthansina čvorišta u Frankfurtu i Minhenu takođe ne postoje, prema Ansinim izvorima, koji dodaju da će izravni dugolinijski letovi i dalje saobraćati.

Njemački prevoznik, u čijem su sastavu i Swiss, Brussels Airlines i Austrian Airlines, objasnio je sredinom januara da u Rimu želi stvoriti ključno evropsko čvorište te da će za Rim nuditi direktne letove iz SAD-a. Kako su istakli, u početku bi kupili manjinski udio, a u budućnosti bi imali mogućnost otkupa i preostalih dionica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *