Deutsche Bank ostvario najveću dobit u petnaest godina

Dodajte komentar

Deutsche Bank je saopštio da je njegova dobit u 2022. bila najveća u 15 godina, zahvaljujući novoj strategiji, rekao je u četvrtak šef Christian Sewing. Pomogao je i veliki poreski kredit.

Sewing je ponovno potvrdio svoj cilj postizanja “održivog” rasta u nadolazećim godinama i daljeg povećanja povrata za dioničare.

Dobit banke prije oporezivanja porasla je 65 odsto prošle godine i dosegnula 5,6 milijardi eura, objavila je banka. Neto prihod se više nego udvostručio na godišnjem nivou na oko 5,7 milijardi eura.

Nakon odbitka plaćanja kamata vlasnicima obveznica, dioničari su imali više od 5 milijardi eura dobiti, u odnosu na 1,9 milijardi eura godinu ranije.

Banka je takođe imala koristi od jednokratnog poreskog kredita od 1,4 milijarde eura.

Najnoviji podaci pokazuju da se banka vratila na onu vrstu visokih nivoa profita o kojima je izvještavala prije finansijske krize 2008. godine.

U 2007, rekordnoj godini, Deutsche Bank je ostvario dobit prije oporezivanja od više od 8,7 milijardi eura. No, banka je bila prisiljena na značajne promjene nakon krize, nakon koje je pet uzastopnih godina poslovala s gubicima, zaključno s 2019.

U ljeto 2019., Sewing, koji je unaprijeđen na mjesto izvršnog direktora nešto više od godinu dana ranije, temeljno je preusmjerio grupu, smanjivši njene aktivnosti investicionog bankarstva, okončavši globalno trgovanje dionicama i nastavivši s integracijom njemačke Postbank u njeno poslovanje s stanovništvom.

“Transformacija Deutsche Bank u protekle tri i po godine bila je uspješna”, rekao je Sewing u četvrtak. “Fokusirajući se na naše snage, postali smo znatno profitabilniji, diversifikovaniji i efikasniji.”

Poslovanje Deutsche Bank s privatnim klijentima i korporacijama bilo je posebno dobro, pri čemu je korporativna banka više nego udvostručila dobit prije oporezivanja na 2,1 milijardu eura. S 2 milijarde eura banka privatnih klijenata zaradila je više od pet puta više nego godinu dana ranije. Ta su dva segmenta zajedno dala više od investicione banke, koja je bila pokretač uspjeha Deutsche Bank.

U 2022. godini dobit investicione banke pala je za 6% na 3,5 milijardi eura. Upravljanje imovinom takođe je rezultiralo nižim prinosima, s padom dobiti prije oporezivanja u internoj fondovskoj kompaniji DWS za 27% na 598 miliona eura.

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *