Delegacija UO Komorskog foruma posjetila kompaniju Voli

Dodajte komentar

Delegacija Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke posjetila je kompaniju Voli i razgovarala sa čelnikom kompanije Draganom Bokanom, koji je istaknuti član Poslovnog savjeta ove regionalne asocijacije. Bilo je to prilika da se predstavnici privrednih komora regiona, koje zajedno zastupaju oko 400 hiljada kompanija, u Logističkom centru upoznaju sa kapacitetima najvećeg crnogorskog poslodavca i razmjene mišljenja o aktuelnim privrednim kretanjima.

Predsjednik Odbora direktora i osnivač kompanije Voli, Dragan Bokan ističe da je crnogorsko tržište uprkos tome što je malo, jako važno za sve regionalne proizvođače, kao i da ova kompanija predstavlja najznačajnijeg partnera proizvođačima hrane u zemlji i na Balkanu.

“Moramo svi zajedno raditi na poboljšanju saradnje i strategiji kako da zadržimo regionalne brendove kao dominantne na našim tržištima. Kako se naša tržišta otvaraju prema Evropi i svijetu učešće regionalnih proizvoda u trgovinama opada, u naletu velikih inostranih brendova iz razvijenih država. Ovaj problem će biti sve izraženiji sa daljim otvaranjem Zapadnog Balkana prema Evropi, što će slabiti domaće proizvodne ekonomije. Mislim da se na ovom pitanju ne radi i potrebna je zajednička komorska inicijativa u tom pravcu” – ocijenio je Bokan.

Prema njegovim riječima, bez stranih investicija se ne može razvijati ekonomija, ali se mora povesti računa i o domaćim proizvođačima i plasmanu njihovih proizvoda.

” Značaj domaće trgovine je mnogo veći nego što se doživljava. Voli je kao domaći lanac značajno doprinio da se izbalansira tranzicioni period u Crnoj Gori i doprinese jačanju proizvodnje na primjer mlijeka i mliječnih proizvoda ili u mesnoj industriji “.

Predstavio je zapažene rezultate koje Voli ostvaruje u trgovini i poljoprivrednoj proizvodnji, te planove za budućnost koje uključuju vrijedne investicije. “Voli ima evropske prodajne objekte, a sa nova tri koja planiramo moći ćemo da budemo konkurentni najprestižnijim na Starom kontinentu”.

Predstavnici KIF ZB6 su tokom razgovora istakli nastojanje da ova asocijacija integriše poslovnu zajednicu regiona, te zalaganje da se stvore uslovi za nesmetan protok roba, modernizaciju graničnih prelaza i unapređenje infrastrukturnih veza među državama ovog područja. Čula se i njihova ocjena da bi bilo dobro osnažiti saradnju među domaćim trgovinskim lancima, kao i inicijativa o uspostavljanju zajedničkog regionalnog žiga kvaliteta, po uzoru na “Dobro iz Crne Gore” u našoj zemlji ili “Čuvarkuća” u Srbiji. Na pitanje predstavnika Privredne komore Srbije da li je u planu širenje poslovanja Volija na tu državu i region, Bokan je kazao da bi i u tom slučaju potencirao tijesnu saradnju sa domaćim proizvođačima.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *