Apple oborio nekoliko rekorda, ali prihodi manji nego prije godinu dana

Dodajte komentar

Američki tehnološki gigant Apple objavio je najnovije kvartalne poslovne rezultate. Broj instaliranih uređaja ove kompanije koji su u upotrebi prevazišao je dvije milijarde i dostigao najviši nivo u svim glavnim kategorijama proizvoda.

U kvartalu koji je završen 31. decembra 2022. kompanija je imala prihoo od 117,2 milijarde dolara, što je pad od pet procenata u odnosu na prethodnu godinu, i kvartalnu zaradu po akciji od 1,88 dolara.

“Dok svi nastavljamo da se krećemo kroz izazovno okruženje, ponosni smo što imamo našu najbolju liniju proizvoda i usluga ikada, i kao i uvek, ostajemo fokusirani na dugi rok i vodimo sa našim vrijednostima u svemu što radimo“, rekao je Tim Kuk (Tim Cook), izvršni direktor kompanije Apple. “Tokom decembarskog tromjesečja, postigli smo veliku prekretnicu i sa uzbuđenjem možemo izvijestiti da sada imamo više od dve milijarde aktivnih uređaja kao dio naše rastuće instalirane baze.“

„Postavili smo rekord prihoda svih vremena od 20,8 milijardi dolara u našem poslovanju sa uslugama, i uprkos teškom makroekonomskom okruženju i značajnim ograničenjima ponude, povećali smo ukupan prihod kompanije na bazi konstantne valute“, rekao je Luka Mestri (Luca Maestri), Apple-ov finansijski direktor. „Ostvarili smo 34 milijarde dolara operativnog gotovinskog toka i vratili preko 25 milijardi dolara akcionarima tokom kvartala, dok smo nastavili da ulažemo u naše dugoročne planove rasta”, naglasio je u kompanijskom saopštenju.

Upravni odbor kompanije Apple je proglasio dividendu od 0,23 dolara po akciji običnih akcija kompanije. Dividenda se isplaćuje 16. februara 2023. akcionarima sa evidencijom na dan zaključenja poslovanja 13. februara 2023. godine.

Međutim, kako piše CNBC, reakcije na Wall Street-u nisu bile povoljne i većina vodećih tehnoloških kompanija doživjela je pad svojih hartija od vrijednosti. Razlog za takvu reakciju leži u činjenici da je Apple zapravo ostvario manje prihode međugodišnje u kvartalu koji po pravilu treba da donese značajan rast jer obuhvata vrijeme velikih praznika i perioda kupovine.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *