Sloveniji hitno potrebni radnici iz inostranstva

Dodajte komentar
Construction workers at sunset.

U nekim industrijama u Sloveniji postoji hronični nedostatak radne snage. Broj prijava za zapošljavanje stranaca povećan je za tri puta od 2016. godine, problem su dugotrajne procedure. Prema GZS-u, sadašnji aranžman obeshrabruje i otežava preseljenje kvalifikovanih radnika, prenosi RTV Slovenije.

Manjak radne snage nije karakterističan samo za slovenačko tržište, već je i evropski problem. Sa 12% udjela strane radne snage Slovenija je iznad evropskog prosjeka. Privredna komora Slovenije ističe da “u Sloveniji ne mogu popuniti određena radna mjesta sopstvenom radnom snagom, pa su potrebni radnici iz inostranstva – i nisko i visokokvalifikovani “.

Ali on je naglasio problem u pribavljanju potrebnih dozvola. Na radnu dozvolu stranci mogu čekati i do šest mjeseci, a u najprometnijim administrativnim jedinicama u gradskim centrima i duže. I nije bitno da li se radi o strancima koji su hitno potrebni slovenačkom poslodavcu ili ne.

“Nažalost, Slovenija je u izuzetno nekonkurentnoj poziciji kada je u pitanju zapošljavanje stranaca. Kompanije kojima su potrebni radnici sa specifičnim vještinama ili iz struka koje su izuzetno deficitarne zabrinute su da se zbog procedura neki od potencijalnih kandidata ne odlučuju za uopšte seliti, odnosno birati tržišta na kojima su ti postupci manje zahtjevni i brži “, ističu iz Privredne komore Slovenije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *