“Prijateljske” zemlje okreću leđa Rusiji i odbijaju uplate iz ruskih banaka

Dodajte komentar

Zemlje koje Rusija smatra “prijateljskim”, suprotno očekivanjima, u potpunosti su se pridružile zapadnim sankcijama protiv ruskih banaka.

Kako prenosi RBC, to je na konferenciji Komersant u utorak objavio potpredsjednik Rosbanke Aleksandar Rahmanin.

Potpredsjednik Rosbanke Aleksandar Rahmanin je poručio da “kolege” iz Kine, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa čak i iz postsovjetskih republika, uključujući Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan i Turkmenistan, odbijaju da rade sa ruskim kreditnim institucijama koje su sada pod ograničenjima.

“Očekivanja da će se u Kini stvoriti red onih koji žele pomoći Rusiji pokazala su se uzaludna. Najveće banke (​​Banka Kine, ICBC, China Construction Bank) odbijaju da prihvate uplate od banaka iz Ruske Federacije koje se našle pod sankcijama”, rekao je Rahmanin.

Također nije uvijek moguće zaobići ograničenja kroz trgovinu u juanima.

“Cijela (kineska) platna infrastruktura je usmjerena na SWIFT. A ako ruska banka bude isključena sa SWIFT-a iz sankcionisanih ili nesankcionisanih razloga, onda, shodno tome, ona prestaje da ima pristup prekograničnim plaćanjima”, objasnio je.

Turske banke se također striktno pridržavaju sankcija. Odbijaju da otvore korespondentne račune u lirima za ruske banke sa crne liste.

“S obzirom da je značajan dio ruskog bankarskog sektora na ovaj ili onaj način pogođen sankcijama, iskreno govoreći, samo banke drugog reda imaju priliku da rade s turskim bankama”, rekao je Rahmanin.

U UAE, gdje ruske kompanije masovno prenose poslove u pokušaju da se sakriju od sankcija, također se javljaju problemi. Lokalni regulator “ne dozvoljava potpuno zamjenu, na primjer, američkih dolara dirhamima u trgovini s Rusijom”.

Slični problemi, prema njegovim riječima, postoje i sa kazahstanskim tengeom, uzbekistanskim sumom, kirgiškim somom i tadžikistanskim somanima.

Talas sankcija nakon invazije Ukrajine učinio je Rusiju svjetskim prvakom po broju pravnih i fizičkih lica na crnim listama, a nacionalni bankarski sistem globalnim parijem.

Više od 20 ruskih banaka potpalo je pod sankcije Zapada, a njih 9, uključujući Sberbanku, VTB, BEB, Otkritie i Rosselhozbank, isključeno je iz SWIFT-a.

Od velikih državnih banaka, donedavno je jedino Gazprombank, koji je postao okosnica plaćanja gasa, zadržala pristup obračunima u dolarima i eurima. Međutim, u januaru je izgubio i pristup američkim korespondentskim računima, bez kojih su transakcije u dolarima nemoguće.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *