Fed povećao kamatne stope za 0,25%, najavljuje nastavak povećanja

Dodajte komentar

Federalne rezerve podigle su u srijedu kratkoročne kamatne stope za četvrtinu procenta, dovodeći svoju referentnu stopu na novi raspon od 4,50% i 4,75%, najviši nivo od 2007.

U svom saopštenju u srijedu, centralna banka priznala je usporavanje inflacije dok Fed nastavlja procjenjivati učinak povećanja kamatnih stopa na potrošačke cijene tokom prošle godine.

Povećanje stope od 25 baznih bodova označava dalje usporavanje Fedovog tempa povećanja stopa nakon što je Fed podigao stope za 50 baznih bodova u decembru i 75 baznih bodova na svakoj od četiri sastanka od juna do novembra — što je najbrži tempo od 1980-ih.

Zvaničnici Feda priznali su u izjavi od srijede da je “inflacija donekle smanjena, ali je i dalje visoka”. Fed više ne primjećuje da rat u Ukrajini doprinosi rastućem pritisku na inflaciju, ali je rekao da ovaj sukob pridonosi povećanju globalne neizvjesnosti

Fed je u svojoj izjavi o politici zadržao ton da su “tekuća povećanja” kamatnih stopa prikladna za postizanje monetarne politike koja je “dovoljno restriktivna” – zapravo suprotstavljajući se nedavnom popuštanju finansijskih uslova.

Tržišta su, međutim, očekivala ovonedjeljni sastanak za znake da će Fed uskoro prekinuti povećanje stopa. Ali izjava nije dala takve signale.

Dokument je uključivao tekst u kojem se napominje da FOMC i dalje vidi potrebu za “stalnim povećanjem ciljnog raspona”. Učesnici na tržištu nadali su se nekom ublažavanju izraza, ali izjava, jednoglasno odobrena, ostala je netaknuta.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *