Starčević: Zanatstvo u Crnoj Gori na najnižem nivou zbog politike

Dodajte komentar

Zanatstvo u Crnoj Gori je na najnižem nivou, kazao je predsjednik Zanatsko preduzetničke komore Slobodan Starčević u emisiji “Takulin” na Gradskoj televiziji, autora Bojana Vučinića.

Uzrok tome Starčević vidi u politici.

“Vlada i ministarstvo ekonomije pospješuju sivu ekonomiju kako bi održali socijalni mir u narodu. Sama činjenica, oko koje se često vodi polemika, da pekari ne smiju da dignu cijenu hljeba 2-3 centa vam govori na kojoj smo stepenici mi svi ostali”, rekao je Starčević.

U izradi dva odvojena Zakona o zanatstvu

U Zanatsko preduzetničkoj komori očekuju, kaže, skorije usvajanje Zakona o zanatstvu i to one verzije koju su pripremile zanatlije.

“Kucnuo je čas da moramo izaći iz tih barijera i otvoriti se, odnosno usvojiti jedan Zakon o zanatstvu koji je svjetski i evropski. Želimo zakon kao što je u Njemačkoj”, kazao je Starčević.

U februaru prošle godine oformljena je, kaže, radna grupa i pokušali su sa resornim ministarstvom zajedno da naprave zakon koji EU traži i podržava, ali nisu uspjeli.

“Prijedlog Zakona koji je Vlada pripremila nam nije prihvatljiv u cjelini. Ako ne dobijamo ovlašćenja koja tražimo i da možemo da zastupamo naše interese onda to nije naš zakon”, jasan je Starčević.

Iako su crnogorske zanatlije napravile kompletan Zakon o zanatstvu Vlada je, kaže, dovela eksperta iz Makedonije da napravi prijedlog zakona.

“U petak imamo novi sastanak u Ministarstvu ekonomije i spremni smo za njega”, kazao je Starčević i dodao da su čvrsti u stavu da zanatlije treba da se pitaju za zakon.

Od 155 priznatih zanata u Evropi kod nas registrovano manje od 30

Novim zakonom koji su pripremile zanatlije, dodaje, registar zanatstva je regulisan tako da obuhvata svaki od 155 zanata priznatih u Evropi iako je u kod nas registrovano manje od 30.

“U Crnoj Gori trenutno ima više od 100 hiljada zanatlija. Samo u građevinarstvu je oko 40 hiljada, u hotelijerstvu 30 hiljada… To je velika cifra i svaka vlast u Crnoj Gori mora da se pozabavi tim pitanjem jer toliko porodica živi od zanata. A kako žive, one najbolje znaju”, rekao je Starčević.

Prijedlog zakona o zanatstvu, ističe, mora biti donijet.

“U februaru će ući u skupštinsku proceduru i očekujemo podršku poslanika”, zaključio je Starčević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *