Skok bitcoina: Najpopularnija kriptovaluta odradila najbolji januar od 2013.

Dodajte komentar

Početak nove godine donio je optimizam na tržištu kriptovaluta. S porastom od 39,4% ovog mjeseca, bitcoin zatvara svoj najbolji mjesec od rasta od 40% u oktobru 2021. i najbolji januar od 2013. godine.

Trenutno na nivou od od 22.910 dolara, bitcoin se prošle nedjelje trgovao na najvišem nivou od avgusta prošle godine. Najveća kriptovaluta već deceniju nije svojim vlasnicima priuštila tako podsticajan januar.

“Januar smo započeli eksplozivnom akcijom cijena u nedjelji decebarskog ispisa CPI-ja”, rekao je za Yahoo! Finance Christopher Newhouse, trgovac opcijama s proizvođačem kripto tržišta GSR.

Iz Newhouseove perspektive, potražnja na strani kupaca od institucionalnih primalaca — bilo da se radi o trgovcima vođenim makroekonomskim sistemima ili hedge fondovima — vratila se u prve dvije nedjelje mjeseca, što je izazvalo početne likvidacije short sellera.

U dvanaest dana nakon decembarskog izvještaja o inflaciji objavljenog 12. januara, likvidirane su kratke pozicije u bitcoinu u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara ili 611 miliona dolara bez dugih pozicija, prema agregatoru kripto derivata CoinGlass. Tokom prošle nedjelje, trend se preokrenuo s likvidiranim dugim pozicijama u iznosu od 331 miliona dolara ili 108 miliona dolara bez kratkih pozicija.

Između 10. i 20. januara, kada je bitcoin doživio svoje najveće pomake naviše, trgovci vođeni špekulacijama vratili su se na tržište, predvodeći bitcoin probivši se iz raspona između 15.700 i 18.000 dolara.

“Bitcoinova guranja iznad 20.000 i 22.000 dolara dogodila su se petkom jer su trgovci imali velike količine negativne izloženosti i prodaje prema kraju trgovanja u SAD-u”, primijetio je Newhouse.

Analitičari kažu da će sljedeća faza za bitcoin vjerovatno biti određena u danima nakon odluke Federalnih rezervi o povećanju mjesečne stope.

“Ovo će tržište početi trgovati vrlo tehnički”, rekao je za Yahoo Finance Edward Moya, viši analitičar u Oandi, “Volatilnost se vraća.”

Povratak kupovine bitcoina izgleda slično onome što se dogodilo od jula do početka avgusta prema Michaelu Safaiju, suosnivaču i partneru kompanije za kripto trgovanje, Dexterity Capital.

“Potrebno je otprilike dva mjeseca da se kripto tržište stabilizuje nakon velikog šoka, a mi smo na toj tački nakon FTX-a”, rekao je Safai putem e-pošte.

“Nanesena je najveća šteta, ulagači su relativno uvjereni da više neće biti velikih šokova, što se odražava u prigušenom prijemu bankrota Genesisa, a sklonost riziku počinje se polako vraćati.”

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *