Novo odlaganje za Teslin Cybertruck

Dodajte komentar

Masovna serijska proizvodnja Teslinog dugoočekivanog futurističkog kamioneta neće započeti niti ove godine. Do kraja 2023. s proizvodne linije mogla bi sići tek šačica primjeraka.

Jednom kada Tesla na tržište zaista pusti svoj novi, futuristički kamionet, Cybertruck, proći će preko četiri godine od njegovog prvog predstavljanja. Kada je, u novembru 2019. godine, Elon Musk prikazao prvi prototip Cybertrucka, govorilo se da će on na putevima biti već 2020. ili 2021. godine – no, zatim je uslijedilo nekoliko odlaganja uslijed pandemije, krize, pa potom fokusa Tesle na druge, važnije i preče, modele i poslove, piše Autonet.

Prilikom objave posljednjih poslovnih rezultata Tesle, i rekordnih isporuka automobila zabilježenih u prošloj godini, Musk se osvrnuo i na planove za Cybertruck. Trenutno kompanija sastavlja proizvodnu liniju za njega u svojem pogonu u Austinu (savezna država Teksas), a sa sastavljanjem prvih primjeraka trebalo bi se započeti do kraja ove godine. To znači da će tokom 2023. vrlo vjerovatno tek nekolicina kupaca dobiti svoje odavno naručene primjerke, a da bi masovna serijska proizvodnja biće pokrenuta najvjerovatnije tek 2024. godine.

Kamionet je od predstavljanja doživio nekoliko manjih promjena, no i dalje je riječ o futurističkom vozilu, kao iz naučnofantastičnog filma, i izvrsnih karakteristika. Osnovni model, s jednim elektromotorom, trebao bi imati domet od 400-tinjak, a top model, s tri motora, i dvostruko toliko kilometara. Nosivost samog kamioneta biće oko 1.500 kg, a moći će povući i prikolicu mase do 6.350 kg. Uz sve to, i masu vozila od oko 3 tone, Cybertruck bi, u najsnažnijoj varijanti, od 0 do 100 km/h trebao ubrzati za samo 2,9 sekundi.

Osnovni model, s jednim motorom, trebao bi koštati 39.900 dolara. Model s dva motora koštaće 49.900, a onaj najnapredniji i najsnažniji, s tri motora, imaće cijenu od 69.900 dolara (sve u SAD-u). Tesla i dalje zaprima prednarudžbe i uplate avansa, no cijene i finalne konfiguracije još uvijek su podložne promjenama.

Izvor: SEEbiz / Autonet

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *