Najbolji januar za Nasdaq još od od 2001. godine

Dodajte komentar

Američki indeksi su porasli u utorak jer su snažni podaci o zaradama i ohrabrujući podaci o inflaciji gurnuli S&P 500 na njegov najbolji januar od 2019.

Dow Jones Industrial Average porastao je za 368,95 bodova, ili 1,09%, na 34.086,04. S&P 500 ojačao je 1,46% na 4.076,60. Nasdaq Composite dodao je 1,67% na 11.584,55, zabilježivši najbolji januar od 2001. godine.

Trgovci su procijenili kako neke od najvećih firmi stoje zbog visoke inflacije i straha od usporavanja potrošačke potrošnje. Dionice General Motorsa skočile su oko 8,4% nakon što je proizvođač automobila objavio značajnu zaradu. Dionice PulteGroupa porasle su za 9,4% nakon što je graditelj kuća izvijestio o zaradi većoj od očekivane. Dionice Exxon Mobila takođe su porasle gotovo 2,2% nakon podataka o zaradi.

Ulagači su u utorak dobili pozitivne vijesti o inflaciji prije najnovije odluke Federalnih rezervi (Fed) o kamatnim stopama. Indeks troškova zapošljavanja, koji je važna mjera plata koju prati Fed, pokazao je povećanje naknada za 1% u četvrtom tromjesečju. Bio je ispod procjene Dow Jonesa od 1,1%. Trgovci uglavnom očekuju povećanje stopa od četvrtine boda od strane Fed-a, ali se nadaju da će ublažavanje inflacije natjerati predsjednika Jeromea Powella da najavi pauzu u pooštravanju u bliskoj budućnosti.

Dionice su imale sjajan početak 2023. godine. S&P 500 i Dow porasli su za oko 6,2% i 2,8% u januaru u trećem pozitivnom mjesecu u četiri mjeseca. Nasdaq Composite porastao je za gotovo 10,7% ovog mjeseca što je njegov najbolji mjesečni učinak od jula.

“Solidan januar mogao bi biti dobar znak za tržište i potencijalno nagovijesti nastavak rasta u mjesecima koji slijede. Od pet slučajeva u kojima je S&P dobio više od 5% u januaru nakon negativne godine, referentni indeks porastao je u prosjeku 30% za godinu”, rekao je Ryan Detrick iz Carson Group u tvitu.

“Vidimo da svi ovi istorijski glavni pokretači tržišta idu u pravcu za koji mislimo da će podržati dobitke tržišta dionica u sljedećih nekoliko mjeseci”, rekao je izvršni direktor AXS Investmentsa Greg Bassuk.

SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *