Građani bi mogli nešto i da zarade na nesposobnosti političara

Najavljivao Slavko Linić, planirao Boris Lalovac, razmatrao Zdravko Marić, a realizirat će Marko Primorac. Nakon godina čekanja, država će u aprilu prvi put posuditi novac direktno od hrvatskih građana. Izdaju se “narodne obveznice”.

Građani u bankama trenutno drže oko 35 milijardi eura, uglavnom uz niske kamate, ispod 0,5 odsto. Narodne obveznice nude mogućnost za bitno veću zaradu.

Ekonomska logika iza narodnih obveznica je jasna. Za 10.000 eura koje drži u banci domaći štediša danas zaradi 50-tak eura godišnje. No, njegovim novcem banka kreditira državu, uz pet do šest puta veću kamatu. Ako se izbaci posrednik, štediše će dobiti više, a država platiti manje. Ekonomisti kažu da ideja drži vodu.

“To je definitivno inicijativa koju bi trebalo podržati da se na ovaj način uputi, usudila bih se reći – i edukuju – građani da postoje neki drugi oblici štednje koji se ne svode na štednju u bankama i ulaganje u nekretnine”, istakla je Maruška Vizek sa Ekonomskog instituta Zagreb.

A prije građana na redu za edukaciju su bili koalicioni partneri, kako je otkrio premijer Andrej Plenković.

“Ovo je bilo prvo takvo predstavljanje na nivou parlamentarne većine, utisak je da je većina kolega sa interesom i naklonošću primila ovu ideju”.

Ali, naklonost građana prema ideji da svoju ušteđevinu ulože u državne obveznice ipak je nešto manja. Ne vjeruju baš državi, misle da je to nesuvislo i da će se ponoviti po ko zna koji put prevara.

A entuzijazam je poprilično slab i među opozicionim investitorima.

“Koncept narodne obveznice u Hrvatskoj je već poznat jer penzioni fondovi ulažu već u obveznice hrvatske Vlade, a to je upravo naš novac”, objašnjava Mostov poslanik Zvonimir Troskot.

“Lično, a posebno nakon svega što smo sad vidjeli, što god HDZ radi pa da ima i zlato posuto po sebi – ne bih uzela realno”, kaže Sandra Benčić, poslanica iz redova Zeleno-lijevog bloka.

Mnogi građani slično će rezonovati, ali narodne obveznice ipak im nude jedinstvenu priliku. Jer, što Vlada bude radila lošije, a stanje u državi bude gore, kamate na obveznice će biti veće pa će oni koji kupe obveznice prvi put biti u mogućnosti da na nesposobnosti hrvatskih političara nešto i zarade.

Dnevnik.hr

Check Also

Portonovi: Uzbudljiv proljećni program “Proljećna saga”

Nakon veoma uspješne Praznične sezone, Portonovi priprema uzbudljiv set događaja kojima se ozvaničava početak sezone …

Leave a Reply

Your email address will not be published.