Banke bilježe rekordni pad potražnje za kreditima

Dodajte komentar

Domaćinstva i preduzeća bore se s višim troškovima zaduživanja, a ekonomski izgledi su takođe lošiji nego što su bili. Zbog toga je manji interes za kredite, objavila je Evropska centralna banka (ECB).

Prema njenim podacima, u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježen je najveći pad potražnje za hipotekarnim kreditima otkad se vodi evidencija od 2003. godine.

Iz ECB-a su objasnili da je manji interes za kredite i među domaćinstvima i preduzećima, a među razlozima za negativne trendove na području hipoteka naveli su “rast kamata, nisko povjerenje potrošača i sve lošije izglede na tržištu nekretnina”.

Banke – njih 151 obuhvaćena je anketom ECB-a – očekuju nastavak ovakvog trenda i u prvom kvartalu ove godine.

Istovremeno, ECB ukazuje na “značajno pooštravanje” standarda kreditiranja u zadnjem tromjesečju prošle godine, što pokazuje da banke nijesu sklone preuzimanju pretjeranih rizika u uslovima neizvjesne ekonomske perspektive.

Uslovi za dobijanje kredita najstroži su za kompanije od 2011. godine, kada je u eurozoni izbila teška dužnička kriza.

Ekonomista ING-a Carsten Brzeski je u odgovoru na saopštenje ECB-a, koje je sažela francuska novinska agencija AFP, istakao da je pred nama period smanjenog odobravanja kredita, što bi trebalo potvrditi procjene o lošijim ekonomskim izgledima u 2023. te je “jasan znak da će povećanje kamata ECB-a već ima značajan uticaj na situaciju”.

Proteklih mjeseci ECB je nekoliko puta podigao kamatne stope kako bi obuzdao divlju inflaciju. Inflacija u eurozoni u oktobru je premašila deset odsto na godišnjem nivou, no u decembru se malo smirila i iznosila je 9,2 odsto.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *