Visoke cijene zakupa stanova, podstanari traže pomoć države

Dodajte komentar

Početkom rata u Ukrajini mnogi su izbjegli Ukrajinci, ali i Rusi koji su iz raznih razloga napustili svoju domovinu, odlučili preseliti u druge države. Posebno ih je privlačila jugoistočna Evropa zbog kulturnih sličnosti.

Među državama gdje ih se zaputilo nekoliko hiljada je i Crna Gora gde je 25.000 Rusa i Ukrajinaca, kako prenosi Al Jazeera, zbog svoje sposobnosti plaćanja dovelo do pravog kolapsa na tržištu nekretnina.

Naime, stanodavci su želeći više da zarade povećali cijenu zakupa, što mnogi prosječni Crnogorci nisu mogli da plate, stoga su počeli da napuštaju stanove.

Jedna od njih je i Bojana Moškov koja je iselila iz svog jednosobnog stana. Sada je u Podgorici našla drugu nekretninu, ali kako bi platila zakup jedino je sebi mogla da priušti život zajedno sa cimerom.

“Tako mi je jeftinije i moje trenutno materijalno stanje ne može da plati da iznajmim jednosoban stan koji dođe od 400 eura ili više. Prije sam ga plaćala 250 ili 300, a sad su i neke agencije koje sam kontaktirala rekle da nemaju za manje od 600 eura”, objasnila je Bojana Moškov.

Pridošlice preferiraju jednosobne stanove u boljem komšiluku. Najviše traže stanove u Podgorici i na crnogorskoj obali gdje je cijena zakupa od početka rata u Ukrajini narasla između 30 i 35 odsto.

Nemogućnost podstanara da isplaćuju zakup postala je i političko pitanje zbog čega iz Udruženja podstanara traže državu da najugroženijima subvencioniše troškove.

“Pričamo o hiljadama podstanara koji se više, jednostavno, ne mogu izboriti s novonastalom situacijom. Reakcija od države mora biti hitna i u par dana se mora donijeti socijalni plan za podstanare”, Dragan Živković iz Udruženja podstanara.

Iz Vlade Crne Gore su rekli kako su spremni da pomognu podstanarima, ali, kako izvještava Al Jazeera, nisu otkrili na koji bi način to učinili. Jedan od problema je i što najveći dio podstanara nema ugovor o zakupu sa stanodavcima pa je pitanje koliko bi ih uopšte ostvarilo pravo na subvencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *