Novogradnja ili starogradnja: Glavne prednosti i mane

Dodajte komentar

Stambeno pitanje ne rješava se preko noći i to je jasno kao dan. Nije dovoljno definisati samo budžet i u okviru njega, na lokacijama koje smatramo odgovarajućim, tražiti stan određene kvadrature. Mnogo je stvari mimo tih o kojima treba voditi računa, a nedoumica koja se prije ili kasnije pojavi tiče se odabira, odnosno dvoumljenja između novogradnje i starogradnje.

Ako i dalje niste sigurni šta je najbolja opcija za vas ili ste već bacili pogled na konkretne nekretnine i upravo vas ova dilema „koči“ u donošenju konačne odluke i kupovini stana, čitajte dalje. 🙂

Zašto (ne) starogradnja?

Jedna od prvih prednosti koje padaju na pamet kad se priča o stanovima u starijim zgradama jeste njihova povoljnija cijena, što ne mora biti uvijek tačno. Ako je stan renoviran i u dobrom stanju, biće i konkurentniji na tržištu. Ukoliko je ovo slučaj sa stanom koji gledate, raspitajte se kako su radovi obavljeni i šta je sve renovirano. Zapamtite, dodatne adaptacije = dodatna ulaganja, a na to dodajte vrijeme potrebno da se pronađu majstori i, obično, vrijeme i strpljenje da se isprate radovi.

Prednost starogradnje je svakako što već možete dobiti sliku o komšilukuali i o okruženju zgrade u kojoj se nalazi stan. Obično su ovo već formirana naselja, sa vrtićima, školama, parkovima i prodavnicama u neposrednoj blizini. Ove zgrade su najčešće i na nekim od najboljih lokacija u gradu. Šanse da se u blizini izgradi nešto novo što će narušiti koncept kvarta, male su. Velika je vjerovatnoća i da ćete moći da računate na parking mjesto, što je kod novih kvartova dosta teže garantovati.

Pored cijene, prednosti starogradnje su te što već možete dobiti sliku o komšiluku, ali i o okruženju zgrade u kojoj se nalazi stan.

Pored toga da vjerovatno nećete imati najsavremenija i najsigurnija ulazna vrata i sisteme u zgradi i činjenice da je novo ipak novo, možda i najveća mana starogradnje je upravo potreba za adaptacijom prostora. Prilikom razmatranja ovakvog stana, što prije definišite u kojoj mjeri je potrebno renovirati stan (npr. da li ćete „samo“ krečiti ili planirate i rušenje pregradnih zidova, mijenjanje stolarije, cijevi i instalacija). Osim finansija, morate razmotriti i to da li imate vremena da propratite radove majstora i čekate završetak radova i da li je to uopšte nešto što želite da prati rješavanje stambenog pitanja.

Kada (ne) razmatrati novogradnju?

Kod novogradnje makar nećete razmišljati o adaptaciji neko vrijeme – sve je novo u zgradi, pa i u stanu, a investitori često daju i garanciju od nekoliko godina za obavljene radove. Ulaz, stepenište, liftovi, a i sami stanovi u novogradnji, obično su i energetski efikasniji, što je važno radi projekcije budućih troškova.

Ako kupujete nekretninu od investitora, bićete oslobođeni poreza na promet nepokretnosti.

Na vama će biti samo odabir namještaja, tehnike i dekorativnih elemenata. Ostalo sve stiže „na gotovo“. U novim stanovima su kvadrati dobro iskorišćeni, a čak su i manji stanovi prvaljeni tako da budu što funkcionalniji. I naravno, možda najveća od svih prednosti je ta da ćete, ako kupujete nekretninu od investitora, biti oslobođeni poreza na promet nepokretnosti.

Sa druge strane, u novim naseljima su cijene po kvadratu obično više, a važni objekti poput škola i vrtića, tek treba da se grade. Takođe, veća je vjerovatnoća da će se sjutra tik ispred vaše zgrade sagraditi nova i zakloniti vam pogled.

Ako ste podstanar i planirate da otplaćujete stambeni kredit, a zgrada tek treba da se izgradi, obratite pažnju na rok izgradnje, te se kroz predugovor zaštitite od kašnjenja.

Komšiluk tek treba da upoznate jednom kad se uselite, a niko vam ne može garantovati da se u poslovnom prostoru zgrade neće otvoriti neki bučan kafić, što vam se sigurno neće dopasti ako ste ljubitelj mira i uvijek i lako dostupnog parking mjesta. Uz to, ako ste podstanar i planirate da otplaćujete stambeni kredit, a zgrada tek treba da se izgradi, obratite pažnju na rok izgradnje, te se kroz predugovor zaštitite od kašnjenja.

Ako još uvijek niste sigurni…

Razmislite o tome šta je najbolja investicija za budućnost. Nekretnine obavezno obiđite i danju i noću i zapamtite da ćete uvijek čuti razne predrasude o novogradnji i starogradnji. Na kraju, sve zavisi od stana do stana, a odluka u kojem ćete živjeti, samo je vaša.

Sastavite listu prednosti i mana, posavjetujte se sa stručnim licima, a sve u cilju donošenja odluke koja je najbolja za vas. U tome vam može pomoći i naš besplatan vodič za kupovinu nekretnine, u kojem ćete naći pregršt savjeta i upoznati se sa svime što ovaj proces prati.

Želimo vam da napravite pravi izbor, a ako vam zatreba naša podrška, znajte da smo uvijek tu. 🙂

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *