Ministarstvo pravde: Licencirano 73 stečajnih upravnika, konačno uveden softver za slučajnu dodjelu predmeta

Dodajte komentar
Privredni sud

Ministarstvo pravde zaokružilo je proces revizije liste stečajnih upravnika, na kojoj se sada nalaze 73 za to licencirane osobe, te uveden novi kompjuterski sistem za slučajnu dodjelu predmeta Privrednog suda.

“Reformski proces, koji se pokazao kao izuzetno složen i zahtjevan, konačno ima svoj epilog u vidu objektivnog izbora stečajnog upravnika u svakom pojedinom stečajnom predmetu, bez izuzetka i bez uticaja ljudskog faktora, te ravnomjernoj zastupljenosti bez privilegija. Time se isključuje svaki vid selektivnosti i mogućih zloupotreba koje su, nažalost, u prethodnim godinama bile prisutne”, naveli su iz resornog ministarstva.

Kako su precizirali, formiranju liste prethodila je prošlogodišnja provjera znanja kroz stručni ispit, te formirnje posebnog algoritma za slučajnu dodjelu predmeta koji je dio pravosudnog informacionog sistema.

“Od 18. januara izbor stečajnih upravnika u jedinom privrednom sudu u Crnoj Gori vrši se metodom slučajnog odabira iz registra licenciranih stečajnih upravnika. Kontinuirana posvećenost unaprjeđenju zakonskih rješenja okosnica su proaktivnog djelovanja Ministarstva pravde i ciljana aktivnost koja omogućava kvalitativnu nadgradnju čiji rezultati mogu biti pozitivno mjerljivi”, dodali su iz ovog Vladinog resora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *