“Izgledno da se desi još jedan događaj srazmjeran pandemiji koronavirusa”

Dodajte komentar

Profesor ekonomije na Univerzitetu Harvard i bivši američki ministar finansija Larry Summers smatra da su šanse 50 prema 50 da će svijet u narednih 15 godina biti pogođen još jednim događajem čije su razmjere jednake pandemiji koronavirusa.

Za njega je opasnost i mogućnost ponovnog mutiranja koronavirusa, što nije spomenuo niti jedan drugi učesnik nedavno održanog Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu tokom rasprave o ekonomiji. Na rasrpravi su učestvovali i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva, predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, francuski ministar finansija Bruno Le Maire i guverner Centralne banke Japana Haruhiko Kuroda.

Summers je naglasio da je najviše zabrinut zbog:

  • Pojave inflacije usljed gubitka kredibiliteta centralnih banaka;
  • Visokog duga pojedinih država i potencijalne potrebe za gašenjem finansijskog požara na nacionalnoj i globalnoj razini ako kamatne stope budu rasle više od očekivanog;
  • Hiperpopulizma kojim se utječe na izbore;
  • Geopolitičkih rizika u Aziji i na Bliskom istoku koji predstavljaju, kako je rekao, potencijalno destabilizirajuće džokere.

“Napomenuo bih da su, po mom mišljenju, šanse 50 prema 50 da će se u sljedećih 15 godina desiti problem razmjera koronavirusa te da je svijet potpuno nepripremljen za tu mogućnost”, konstatovao je Summers.

Georgieva je zabrinuta zbog kineskog rasta koji podstiče rast cijena energije, rata u Ukrajini te porasta nezaposlenosti koji se istovremeno dešava s rastom životnih troškova.

Kako je objavio CNBC, na ovogodišnjem WEF-u nije bila velika zabrinutost pandemijom. Više je pažnje posvećeno izgledima za globalni ekonomski rast, otvaranju Kine nakon ublažavanja epidemioloških mjera, kamatnim stopama, trgovinskim sporovima, klimatskim promjenama i ratu u Ukrajini.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *