Čak 40 odsto sajtova za trgovinu vara kupce

Od 399 internet trgovina koje su vlasti Evropske unije kontrolisale u prethodnom periodu, čak 148 učestvuje u manipulativnim poslovima, saopštila je juče Evropska komisija.

Kontrola je obavljena u 23 države članice, te u Norveškoj i na Islandu, a u saradnji sa nacionalnim organizacijama za zaštitu potrošača. Provjeravane su onlajn trgovine koje prodaju robu široke potrošnje – od tekstila do tehnike.

Inače, fokus je bio na tri vrste prevara koje kupce tjeraju da donose odluke koje nisu u njihovom interesu. Tu su prije svega lažni mjerači vremena, primamljive reklame koje dovode do impulsivne kupovine ili pretplate i skrivene informacije koje kupac dobija tek pošto obavi transakciju.

Povjerenik za pravosuđe Didije Rajnders je izjavio da EU već ima načine kako da pomogne potrošačima i pozvao nacionalna udruženja da se bore protiv prevara i ovakve prakse na onlajn tržištu. Takođe je saopšteno da će Evropska komisija pregledati cjelokupno zakonodavstvo o potrošačima kako bi sve bilo prilagođeno digitalnom dobu.

Od 399 kontrolisanih sajtova, 42 su koristila lažne brojače vremena sa rokovima za kupovinu određenih proizvoda, 54 stranice su dizajnom ili izborom jezika usmjeravale potrošače prema određenim izborima – od pretplate do skupljih proizvoda ili mogućnostima dostave. Utvrđeno je da 70 onlajn prodavnica krije važne informacije, poput troškova dostave, sastava proizvoda ili dostupnosti jeftinijeih artikala, a 23 stranice su izbjegavale osnovne informacije kako bi natjerale potrošače da se pretplate na neku uslugu.

Od 102 kontrolisane aplikacije 27 je, kako se ispostavilo, koristilo makar jedan od pomenutih prevara. Kako navode u Evropskoj komisiji, sada bi nacionalna tijela trebalo da pokrenu postupke protiv ovih trgovaca.

Politika

Check Also

Budvanska rivijera nakon dvije godine gubitka, prošle godine konačno u plusu

Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa “Budvanska rivijera” AD Budva u 2022. godini …

Leave a Reply

Your email address will not be published.