I Philips otpušta: Bez posla ostaje 6.000 radnika

Holandska kompanija Philips otpustiće oko 6.000 zaposlenih širom svijeta, što je osam odsto ukupnog broja zaposlenih, zbog nepredviđenih troškova nastalih povlačenjem sa tržišta medicinskog aparata za liječenje problema sa spavanjem.

Kako prenosi Bloomberg, polovina planiranih otpuštanja biće sprovedena ove godine.

Izvršni direktor kompanije Roj Jakobs izjavio je da je to značajna mjera koja je morala da bude preduzeta zbog rastućih troškova kompanije.

Povlačenje medicinskog aparata za terapiju spavanja počelo je u junu 2021. godine, jer je istraživanje pokazalo da postoji veza između ovog uređaja i pojave raka te respiratornih problema.

Testovi koje je sproveo Philips pokazali su da je malo vjerovatno da će njegovi povučeni proizvodi dovesti do štete po zdravlje pacijenata, a Jakobs, koji je u oktobru zamijenio dugogodišnjeg generalnog direktora Fransa van Hutena, rekao je da će izvještaj o bilo kojoj potencijalnoj šteti po zdravlje dobiti u drugoj polovini godine.

“Kada budemo imali taj podatak, odmah ćemo se oglasiti. Potrudićemo se da uložimo sve napore da dođe do najboljeg rješenja”, rekao je on.

Kako se navodi, Philips se najnovijim otpuštanjima pridružio sve većem broju proizvođača koji smanjuju troškove kako bi se izborili sa nesigurnostima u lancu snabdijevanja i inflacijom.

Tanjug

Check Also

Budvanska rivijera nakon dvije godine gubitka, prošle godine konačno u plusu

Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa “Budvanska rivijera” AD Budva u 2022. godini …

Leave a Reply

Your email address will not be published.