Građani Lihtenštajna se na referendumu suprotstavili zabrani kockarnica

Dodajte komentar

Glasači u Lihtenštajnu velikom većinom bili su protiv predložene zabrane kockarnica u toj zemlji.

Na referendumu u državi sa nešto manje od 40.000 stanovnika, samo 27 odsto birača s pravom glasa podržalo je predložene izmjene. U ovoj državi, na svega 158 kvadratnih kilometara nalazi se šest velikih kockarnica, zbog čega je Lihtenštajn dobio nadimak “alpski Las Vegas”.

Glavni inicijator referenduma bila je nevladina organizacija IG Volksmeinung, osnovana upravo kako bi se suzbila “poplava” kockarnica u ovoj državi.

Protivnici ovakvog oblika zabave bili su prije referenduma uvjereni da kockarnice loše utiču na imidž zemlje, a ukazivali su i na gorući problem zavisnosti.

Birači su odagnali zabrinutost jer je njih 73 odsto glasalo protiv zabrane.

Princ i vlada Lihtenštajna takođe su se usprotivili zabrani, jer smatraju da su kockarnice važan izvor prihoda za zemlju. Podsjetili su i da bi potpuna zabrana bila previše drastična mjera u borbi protiv zavisnosti od kockanja.

Vlasti Lihtenštajna već neko vrijeme pokušavaju da poboljšaju ugled zemlje koja je do prošle decenije bila poznata kao međunarodni poreski raj, da bi tada vlasti usvojile nešto strožije zakone o uvidu u poslovanje banaka.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *