Vlada objavila listu kontrolisanih i kažnjenih za eksploataciju šljunka u protekle dvije godine

Dodajte komentar

Vlada u tehničkom nandatu objavila je informaciju Direktorata za inspekcijski nadzor Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma o inspekcijskim nadzorima asfaltnih baza, betonskih baza i drobiličnih postrojenja koji su bili ili su sad pod nadzorom Uprave za inspekcijske poslove do 24. januara.

Kako stoji u izvještaju, kontrolisano je 14 firmi: “Bemaks”, “Putevi”, “Tehnoput”, “Montenegro Petrol”, “Čelebić”, “Cijevna komerc”, “Fab lajv”, “Pe mar”, zatim “Gugi komerc” iz Kotora i “Tofi” iz Rožaja, kao i četiri osobe: Zoran Stanić, Milivoje i Zdenko Maraš i Milivoje Mugoša.

Na osnovu kontrola, tržišna inspekcija izdala je kompanijama “Bemaks”, “Čelebić” i “Tofi” prekršajne naloge od po 2.800 eura zbog trgovine betonom kojem nije dokazana upotrebljivost. Takođe, sa po 600 eura kažnjeni su “Čelebić” i “Montenegro petrol” jer nisu imali adekvatnu evidenciju o nabavci i prodaji robe za veleprodaju.

Uz to, u izvještaju su dali i kratku statistiku slučajeva koje vodi Inspekcije za vode, počev od januara 2021. do 26. januara ove godine.

Kako su naveli, ukupno je izvršeno 757 inspekcijskih nadzora, na osnovu kojih su podnesena 23 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, 12 ukazivanja, te 32 krivične prijave. Uz to, 17 predmeta dostavljeno Upravi policije na ocjenu tužilaštva da li ima elemenata za krivično gonjenje, izdato sedam prekršajnih naloga, a četiri predmeta dostavljena Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Konkretno, na vodotocima Morače, Cijevne i Tare odnosno u opštinama Kolašin, Tuzi i Zeta, te u Glavnom gradu izvršeno je 350 terenskih inspekcijskih kontrola i na osnovu njih podnijeto pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, devet krivičnih prijava protiv nepoznatih i poznatih osoba, uz dopunu jedne krivične prijave.

“U 17 predmeta spisi su dostavljeni Upravi policije kako bi, u saradnji sa ODT-vom, ocijenili da li ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti. U četiri predmeta spisi su dostavljani Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore radi pridruživanja krivičnom gonjenju i procjeni štete koja je nastala za Crnu Goru”, navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o vodotocima Tare, Lima i Grnčara u opštinama Mojkovac, Berane, Bijelo Polje, Plav i Gusinje, izvršeno je čak 407 terenskih inspekcijskih kontrola. Tom prilikom 12 puta je ukazano na nepravilnosti, donijeto je jedno rješenje, izdato sedam prekršajnih naloga i 18 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

“Ukupno su podnijete 22 krivične prijave protiv nepoznatih lica i poznatih lica i jedna dopuna krivične prijave”, dodaje se u izvještaju.

U nastavku dajemo listu iz izvještaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *