Posljedice Brexita: EU u 2022. imala rekordni broj bankara-milionera

Dodajte komentar
Milenijalci na putu da postanu najbogatija generacija u istoriji

Rekordni broj od 1.957 bankara širom Evropske Unije zaradilo je milion eura (878.000 funti) ili više tokom prošle godine, pokazuju podaci što ukazuje da su neki od najbolje plaćenih poslova u Britaniji nakon Brexita preselili iz Londona u EU.

Evropsko bankarsko tijelo (European Banking Authority – EBA ) objavilo je da je broj bankara koji zarađuju milion eura ili više na godišnjem nivou porastao za više od 40 odsto – sa 1.383 u 2020. na 1.957 u 2021. Ti podaci nakon Brexita 2020. godine više ne uključuju bankare iz Velike Britanije, pa ipak predstavlja najveći broj otkako je EBA počela da prikuplja te podatke 2010. godine. Prije nego što je isključena iz baze, Velika Britanija je bila prva na listi po platama bankara: u 2017. je u toj zemlji bilo 3.567 bankara sa više od milion eura.

EBA je saopštila da je povećanje broja evropskih bankara sa milion eura rezultat profita od investicionog bankarstva, zatim „daljeg seljenja osoblja iz Velike Britanije u EU nakon Brexit-a, kao i povećanja plata“.

Regulator je saopštio da je 70 odsto uvećan broj zaposlenih sa visokim zaradama u bankama koje posluju u Italiji, Francuskoj i Španiji.

Najplaćeniji bankar radi u u Španiji i prihodovao je 14-15 miliona eura. Iz EBA nisu dali više podataka, osim da „značajan iznos varijabilne naknade odgovara jednoj otpremnini“. Njihova plata je najmanje 466 puta veća od prosječne plate u Španiji. Još trojici bankara – po jedan iz Njemačke, Španije i Francuske – plaćeno je 13-14 miliona eura.

Većina bankara sa više od milion eura živjela je u Njemačkoj, čiji je finansijski centar u Frankfurtu, ssa ukupno 589 (30 odsto) onih koji imaju visoke prihode. Drugo mjesto zauzela je Francuska sa njih 371 (19 odsto), a slijedi Italija sa 351 (18 odsto).

Prosječna vrijednost bonusa za bankare iznosila je nešto više od 100 odsto njihove fiksne plate, što je povećanje u odnosu na 86,4 odsto iz 2021. godine.

Regulator je rekao da je skok bonusa posljedica „dobrog rada finansijskih institucija”, kao i “ublažavanja ograničenja zbog pandemije korona virusa, te nastavka seljenja osoblja i aktivnosti u EU nakon Brexita“.

EBA je prikupljala podatke na osnovu informacija od avgusta 2022. godine, jer je većina bonusa dodijeljena između aprila i juna.

„U eri široko rasprostranjenih poteškoća i pada životnog standarda, ove brojke pokazuju da preveliki prihodi ultrabogatih vrlo malo doprinose koristi za sve ostale. Stvaranje većeg broja bankara-milionera znak je ekonomskog neuspjeha – to pokazuje da je globalna ekonomija loše strukturirana, s previše bogatstva koje drži mali broj korporacija i ultra-bogatih pojedinaca“, izjavio je Luke Hildyard, direktor Centra za visoke plate koji se zalaže za pravednije plate za radnike.

Više od 7.000 finansijskih poslova preselilo se iz Londona u EU nakon Brexit-a, pokazuje i izvještaju konsultanta iz Ernst&Young-a za 2022. godinu. Rekli su da je Pariz najviše postigao u pogledu privlačenja poslova iz Londona – sa njih 2.800, a slijede Frankfurt sa oko 1.800 i Dablin sa 1.200.

EY je saopštio da je broj novozaposlenih u bankama na lokalnom nivou dostigao 2.900 širom Evrope, odnosno 2.500 u Britaniji, gdje nešto više od milion ljudi radi u sektoru finansijskih usluga.

„Transfer imovine iz Londona u velike centre u EU ima procijenjenu vrijednost oko 1,3 milijardi funti“, saopštio je EY i dodaje da su odluke osoblja o seljenju iz Velike Britanije nakon Brexit-a dio šireg pogleda na strateške pokretače poslovanja i operativne modele.

Guardian/Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *