Američka ekonomija usporena, ali bilježi solidan rast u četvrtom kvartalu

Dodajte komentar

Američka ekonomija vjerovatno je izašla iz 2022. godine sa zamahom, registrujući pristojan rast suočen s bolnom inflacijom, visokim kamatnim stopama i rastućom zabrinutošću da bi recesija mogla biti mjesecima daleko.

Ekonomisti su procijenili da je bruto domaći proizvod – najšira mjera ekonomske proizvodnje – rastao godišnjim tempom od 2,3 posto od oktobra do decembra, sudeći po istraživanju prognostičara kompanije FactSet.

Ministarstvo trgovine će objaviti svoju prvu od tri procjene rasta BDP-a u četvrtom kvartalu u četvrtak u 8,30 sati po istočnom vremenu.

Uprkos vjerovatnoj ekspanziji drugog kvartala zaredom, očekuje se da će privreda usporiti, a zatim kliznuti u recesiju u narednim mjesecima, jer sve više kamatne stope, koje su kreirale Svezne rezerve, uzimaju danak. Povećanja Fedovih stopa povećala su troškove zaduživanja za potrošače i poduzeća, od hipoteka preko auto-kredita do korporativnih kredita.

Tržište nekretnina, koje je posebno podložno višim stopama kredita, teško je oštećeno: prodaja postojećih domova je opala 11 mjeseci zaredom. Investicije u stambene objekte pale su po 27 posto godišnje od jula do septembra.

A potrošnja, koja pokreće otprilike 70 posto cjelokupne ekonomije, vjerovatno će omekšati u narednim mjesecima, zajedno s još uvijek snažnim tržištem rada. Otpornost tržišta rada bila je veliko iznenađenje. Prošle godine, poslodavci su dodali 4,5 miliona radnih mjesta, na drugom mjestu nakon 6,7 miliona koji su dodani u 2021. u vladinoj evidenciji iz 1940. godine. A prošlomjesečna stopa nezaposlenosti, 3,5 posto, bila je najniža za 53 godine, prenosi AP.

Biznis.ba / FENA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *