Proizvođači mlijeka posluju na granici rentabilnosti

Dodajte komentar

Crnogorski poljoprivrednici i dalje se nalaze u nepovoljnom položaju, a nemaju ni prevelika očekivanja od agrobudžeta jer smatraju da nije predviđeno dovoljno sredstava za oporavak ovog sektora. Takođe, kao jednu od većih prepreka vide i zastoj u komunikaciji sa otkupljivačima, odnosno mljekarama, koje i dalje ne povećavaju otkupnu cijenu što ih stavlja u veoma nepovoljan položaj zbog čega mnogi smanjuju svoje stočne fondove.

Predstavnik poljoprivrednika iz Danilovgrada Vlado Lakić ističe da ministarstvo poljoprivrede priprema nacrt agrobudžeta, ali da nemaju velika očekivanja.

– Mislim da će nedostajati para iako je načelno budžet veći, a nijedna mjera neće značajno biti uvećana, bar prema prvim najavama iz ministarstva. Predlagali smo i mi neke mjere, ali mislim da od toga neće biti ništa – kazao je Lakić.

Lakić ističe da proizvođači mlijeka imaju najviše problema na relaciji sa otkupljivačima, iako je država povećala subvencije za ekstra klasu sa 11 centi na 17.

– Ta mjera će ostati i ove godine, ali mljekare nikako da koriguju otkupne cijene, koje su u prosjeku na oko 45 centi po litru, a u EU se kreće i do 60 centi. Kada bi se povećale otkupne cijene mi bismo poslovali rentabilno, ovako poslujemo na granici rentabilnosti. Takođe i mi sami poljoprivrednici nismo složni, postoji nekoliko udruženja i nema jedinstvenih zahtjeva sa kojima bismo mogli nastupiti u pregovorima – navodi Lakić.

Ističe i da mnogo poljoprivrednika smanjuje stočni fond, te da su mala gazdinstva prepuštena sama sebi.

– Oni nisu dio sistema premija, to su proizvođači koji daju ispod 400 litara i orjentisani su pretežno na proizvodnju sira. Najavljene su i drastičnije kontrole, jer je određeni broj poljoprivrednika prijavljivao da proizvodi mlijeko, a uopšte ga ne proizvode, čime su dobijali subvencije i time ugrožavali one koji stvarno proizvode – saopštio je Lakić.

On navodi i da domaćeg mlijeka u prodavnici nema ispod 1,5 eura, a da je u otkupu 45 centi, te da poljoprivrednicima nije jasno gdje se gubi tih euro i pet centi razlike.

I predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković navodi da je situacija nezavidna, te da se problemi već 30 godina samo talože.

– Generalno ništa se ne rješava. Onaj ko posluje na nuli taj je srećan čovjek, jer odnos otkupne i maloprodajne cijene domaćih proizvoda je jako loš. Imamo situaciju da građani plaćaju relativno skupe domaće proizvode, a proizvođači imaju niske otkupne cijene. Gdje ta razlika u novcu završava veliko je pitanje, jer ne znamo da li je problem sa velikim maržama trgovinskih lanaca ili sa prerađivačima u sektorima mliječne i mesne industrije, povrća i voća. Kada se pogleda realno pravom preraspodjelom sredstava, svi bi imali prostora da dobro žive – zaključuje Živković.

Ništa od mjere ustupanja državnog zemljišta

Lakić navodi i da od najavljene mjere ustupanja državnog zemljišta poljoprivrednicima, izgleda neće biti ništa.

– Zemljište je popisano, ali od toga nema ništa. Prema nekim najavama, ustanovljeno je da je na određenom dijelu državnog zemljišta postoje objekti koji se sada ne mogu rušiti. Takođe nema ništa od novog pravilnika za gorivo, odnosno povrata akciza, tražili smo sastanak sa ministrima finansija i ekonomije, ali sastali smo se samo sa ministrom poljoprivrede. Mi ne tražimo ništa što nemaju poljoprivrednici u okruženju i Evropi. Takođe subvencije za žitarice biće umanjene i neće biti više 500 eura, nego 220 do 250 eura zbog brojnih zloupotreba. Znamo da nadležni nemaju lošu namjeru, ali prosto budžetom nije predviđeno novca koliko je zaista potrebno – poručuje Lakić.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *