UNHCR i ONE nastavljaju saradnju za pomoć integraciji izbjeglica u crnogorsko društvo

Predstavnici Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR i telekomunikacione kompanije One uručili su vrijednu donaciju, tablet računare i internet pakete, djeci koja su sa svojim porodicama primorana zbog oružanih sukoba da zatraže utočište u Crnoj Gori. Donacija, koja će omogućiti djeci da lakše prate školske programe i nastavu, sprovodi se u okviru dugogodišnje saradnje između UNHCR-a i kompanije One.

Mensur Bajramspahić, šef odjeljenja za vanjske odnose u UNHCR-u, je rekao:

„Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR i kompanija One blisko sarađuju od 2020. godine u pružanju konkretne pomoći izbjeglicama, tražiocima azila i drugim licima pod zaštitom UNHCR-a. Tokom 2021. godine, zajedničke aktivnosti komunikacija u zajednici, omogućile su blagovremeno informisanje lica pod brigom UNHCR-a o svim mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa,  čime se doprinijelo niskoj stopi transmisije virusa među ovom populacijom. U 2023. godini, saradnju nastavljamo prevashodno u jačanju integracije lica koja su našla utočište u Crnoj Gori, uključujući i kroz podršku sveobuhvatnom pristupu sistemu obrazovanja.“

Srđan Šišić, direktor korporativnih poslova u One Crna Gora, saopštio je da je ova donacija još jedan korak u misiji kompanije da pomogne onima kojima je to najpotrebnije.

“Mislim da je dužnost kako javnog tako i privatnog sektora da se pridruži UNHCR-u u njihovoj misiji da pomogne onima koji su utočište od užasa rata pronašli u Crnoj Gori. Kompanija One je svjesna izazova sa kojima se izbjeglice u Crnoj Gori suočavaju i zato nastavljamo da pružamo konkretan doprinos kako bi im život u našoj zemlji bio lakši. Vjerujemo da je obrazovanje osnovno ljudsko pravo i ponosni smo što i ovom donacijom možemo da podržimo djecu na njihovom putu sticanja znanja,” kazao je Šišić.

Roman, izbjeglica, u ime svoje djece je izrazio veliku zahvalnost:

“Veoma smo zahvalni na donaciji tableta. Tableti će djeci biti od koristi za učenje crnogorskog jezika, a pomoći će i u izradi školskih zadataka. I naravno neće im biti dosadno tokom praznika.”

UNHCR se zahvaljuje kompaniji One na dosljednoj primjeni korporativne društvene odgovornosti za dobrobit ljudi koji su primorani da napuste svoje domove i zatraže utočište u Crnoj Gori.

Check Also

CBCG: Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Novoodobreni krediti tokom 2022. godine iznosili su skoro 1,5 milijardi eura, što je za preko …

Leave a Reply

Your email address will not be published.