Umjesto njemačkih plata ‘iznajmljeni radnici’ primaju državni minimalac

Dodajte komentar

Zbog pojednostavljenja procedura za dobijanje radnih dozvola u bogatijim zemljama Evropske unije, Sloveniji trenutno nedostaje oko trećine radne snage, odnosno oko pet hiljada radnika u građevinarstvu.

Građevinska industrija Slovenije je još od završetka Drugog svjetskog rata temeljena na strancima, odnosno na radnicima iz zemalja bivše Jugoslavije, a u posljednje vrijeme i na radnicima iz Azije, prenosi informaciju slovenačkog portala 24ur portal b92.net.

Najveći broj građevinskih radnika, njih 85 posto, dolazi iz zemalja bivše zajedničke države, a u posljednjih 17 godina u Sloveniju je došlo više od sto hiljada radnika s tog područja.

Kako navodi portal, Slovenija je do prije nekoliko godina važila za odskočnu dasku stranim građevinskim radnicima, koji su u njoj radili godinu dvije kako bi mogli otići u bogatije zemlje Evropske unije u potrazi za većim platama, a kako su te zemlje pojednostavile procedure za dobivanje radnih dozvola, sve manje radnika ostaje raditi u Sloveniji.

Predsjednik Udruženja stranih radnika Slovenije Marko Tanasić navodi kako slovenački poslodavci na sve načine iskorištavaju zaposlene, jer su mnoga preduzeća registrovana u Sloveniji, ali tu ne obavljaju nikakvu djelatnost.

”To su regruterske firme koje u suštini pozajmljuju ilegalno zaposlene u inostranstvu. Radnici su bez prava, najčešće rade za minimalnu slovenačku platu uz usmeni dogovor satnice od osam, devet ili deset eura, što uključuje regres za bolovanje, odmor, i ostalo”, kaže Tanasić.

Naglašava kako mnoge regruterske firme u Sloveniji zapošljavaju radnike, kako bi ih kasnije ‘’iznajmile kao moderne robove zemljama zapadne Evrope, posebno Njemačkoj”.

”Radnici, iako rade za njemačke firme i treba da primaju njemačke plate, u stvarnosti primaju slovenački minimalac, upozorava Marko Tanasić, predsjednik Udruženja stranih radnika Slovenije.

Predsjednik Sekcije građevinara pri Zanatskoj komori Slovenije Zoran Simčič navodi da mnogo slovenačkih kompanija zapošljava radnike iz Azije, mahom iz Indije, Pakistana i Filipina.

”Ne možemo se takmičiti s kompanijama u zapadnoj Evropi u zapošljavanju radnika s Balkana ako im ne ponudimo bolje plate, što zbog specifičnih ekonomskih uslova nije izvodljivo’’, kaže Simčič.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *