Goldman Sachs će smanjiti ulaganja u upravljanje imovinom

Dodajte komentar

Divizija za upravljanje imovinom grupe Goldman Sachs značajno će smanjiti 59 milijardi dolara alternativnih ulaganja koja su opteretila zaradu banke, rekao je izvršni direktor za Reuters.

Div s Wall Streeta planira se osloboditi svojih pozicija u sljedećih nekoliko godina i zamijeniti neka od tih sredstava u svojm portfoliju spoljnim kapitalom, izjavio je u intervjuu za Reuters Julian Salisbury, glavni investicioni direktor za upravljanje imovinom i imovinom u Goldman Sachsu.

“Očekivao bih značajan pad u odnosu na trenutne nivoe”, rekao je Salisbury. “Neće doći do nule jer ćemo nastaviti da ulažemo u i uz fondove, za razliku od pojedinačnih poslova u portfoliju.”

Goldman je imao turobno četvrto tromjesečje, promašivši ciljeve profita Wall Streeta za veliku razliku. Poput drugih banaka koje se bore s poslom u poslovanju, Goldman otpušta više od 3000 zaposlenih u najvećem krugu otpuštanja od finansijske krize 2008. godine.

Banka će pružiti dodatne pojedinosti o svom planu imovine tokom dana za investitore Goldman Sachsa 28. februara, rekao je. Alternativna imovina može uključivati privatni kapital ili nekretnine za razliku od tradicionalnih ulaganja kao što su dionice i obveznice.

Smanjenje ulaganja u portfoliju banke može smanjiti volatilnost zarade, rekao je Mark Narron, viši direktor sjevernoameričkih banaka u agenciji za kreditni rejting Fitch Ratings. Odbacivanjem ulaganja takođe se smanjuje iznos takozvane imovine ponderisane rizikom koju regulatori koriste za određivanje iznosa kapitala koji banka mora imati, rekao je.

Upravljanje imovinom i bogatstvom Goldman Sachsa zabilježilo je pad neto prihoda od 39% na 13,4 milijarde dolara u 2022., pri čemu su njegovi prihodi od vlasničkih i dužničkih ulaganja pali za 93%, odnosno 63%, prema zaradi objavljenoj prošle nedjelje.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *