EPCG Željezara Solar: U planu 28 miliona dobiti za prvih šest godina

Nova kompanija “EPCG Željezara Solar u šest prvih godina rada će ostvariti neto dobit od 28 miliona eura, imaće četiri djelatnosti i biće potpuno isplativa, navedeno je u poslovnom planu kompanije,kojeg je prošle sedmice usvojio odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) u koji su Vijesti imale uvid.

Vlasnik imovine bivše Željezare ostaće EPCG, a nova firma biće njen korisnik bez plaćanja nadoknade. EPCG je imovinu bivše fabrike kupila za 20 miliona eura, od donedavnog vlasnika turske Tosjali grupe.

POSTAVLJANJE PANELA POČINJE U MARTU

Prema najavi iz plana, u martu ove godine će početi instaliranje solarnih panela na krovovima Željezarinih pogona i na slobodnom dijelu zemljišta, a tada će početi da radi i planirani pogon Konstrukcija. Potkonstrukcije će početi da rade u junu, a Kovačnica će obnoviti rad u septembru ove godine.

Bivši pogoni i hale Željezare imaju krovove ukupne površine od 226 hiljada kvadrata, na kojima planiraju da postave solarne panele, ukupne instalisane snage od 17 megavata (MW), dok bi na slobodnom zemljištu mogli da izgrade fotonaponske sisteme snage do 30 MW.

“Imajući u vidu definisani solarni potencijal od 1.300 do 1.400 sati na godišnjem nivou, kao i balansni potencijal EPCG,neosporna je ekonomska opravdanost, navedeno je u poslovnom planu.

KREDIT OD 33 MILIONA VRAČAJU IZ PROFITA

Za razvoj pogona za proizvodnju električne energije iz solarnih panela planiran je komercijalni kredit od 33 miliona eura na period otplate na deset godina, od kojeg bi se izgradila solarna elektrana ukupne instalisane snage od 47 MW. Ona bi godišnje proizvodila 61 milion kilovat časova električne energije, dok bi proizvodna cijena iznosila 2,4 centa po kilovat času ili 24 eura po MWh.

Plan je da “EPCG Željezara Solar struju prodaje EPCG po cijeni koja bi za 50 odsto bila niža od cijene na mađarskoj energetskoj berzi HUPX, gdje sada iznosi oko 200 eura za MWh. Prema sadašnjim cijenama na toj berzi i kupovnim nalozima za naredni period, nova kompanija bi do kraja ove godine proizvela i prodala električne energije u vrijednosti 4,7 miliona eura.

Sljedeća godina bi bila prva godina u kojoj bi solarna elektrana radila u punom kapacitetu, pa bi od prodaje struje prihodovala 8,7 miliona eura. Od 2025. godine se očekuje stabilizacija energetske situacije i nešto niže cijene struje na međunarodnim berzama, pa bi u toj godini prodajna vrijednost proizvedene struje vrijedjela 5,9 miliona, a narednih godina oko 4,5 miliona.

Mjesečni iznos rate za kredit, kojim se kupuju solarni paneli i druga oprema za ovaj pogon, iznosio bi, sa glavnicom i kamatom, 322 hiljade eura od početka perioda otplate, odnosno oko 3,8 miliona godišnje. U svakoj od prvih deset godina otplate kredita vrijednost prodate struje bila bi značajno veća od iznosa otplate kredite, a u posljednjoj desetoj godine bi vrijedjela 4,1 milion eura.

(Opširnije u današnjim “Vijestima”)

Check Also

CBCG: Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Novoodobreni krediti tokom 2022. godine iznosili su skoro 1,5 milijardi eura, što je za preko …

One comment

  1. Kako je slatka ova slikovnica… Nigdje ni jedan argument. Samo boje, slova i znak eura… Ali čiko Milutin nije Veso Vukotić…

Leave a Reply

Your email address will not be published.