Reuters: ECB podiže depozitnu stopu na 3,25% do sredine godine

Evropska centralna banka biće agresivnija nego što se prije mislilo u svojoj kampanji pooštravanja, dodajući još 50 procenata svojoj stopi na depozite 2. februara, dok nastavlja svoju borbu protiv neobuzdane inflacije, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Iako centralna banka eurozone podiže stope najbržim tempom u istoriji, do sada nije uspjela da dovede inflaciju ni blizu cilja od 2%. Cijene su porasle 9,2% u decembru u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su zvanični podaci prošle nedjelje.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde i njeno Upravno vijeće podići će kamatnu stopu na 2,50% 2. februara, reklo je 55 od 59 ekonomista u anketi od 13. do 20. januara. Vjerovatno će to pratiti s još jednim povećanjem od 50 baznih bodova u martu.

Centralna banka zatim će dodati 25 baznih bodova sljedećeg tromjesečja prije pauze, dajući terminalnu stopu u trenutnom ciklusu od 3,25%, što je najviše od kraja 2008. U anketi u decembru, stopa je krajem marta postavljena na 2,50% i vidjelo se dostižući 2,75%.

Na pitanje kako su rizici bili iskrivljeni u njihovim predviđanjima stope terminalnih depozita, više od dvije trećine ispitanika, 23 od 33, reklo je da je vjerovatnije da će završiti više nego niže nego što trenutno očekuju.

“Rizik je da će oni zapravo biti agresivni kao što su tvrdili. Lagarde i drugi rekli su da su u dugom roku gdje ćemo podići stope na sastanku do sastanka 2023.”, rekla je Silke Tober s Instituta za makroekonomsku politiku ( IMK), prenosi SEEbiz.eu.

“To je vrlo jasan rizik, ali mislim da bi to bila greška.”

Check Also

CBCG: Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Novoodobreni krediti tokom 2022. godine iznosili su skoro 1,5 milijardi eura, što je za preko …

Leave a Reply

Your email address will not be published.