Dodatni paket podrške naugroženijim penzionerima i porodicama od 8,5 miliona

Dodajte komentar

Vlada će najugroženijim penzionerima podijeliti 8,5 miliona eura jednokratne pomoći, kako bi lakše prebrodili krizni period, saopštio je na jučerašnjoj sjednici državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović.

Ova sredstva biće obezbijeđena iz podrške Evropske unije u okviru paketa energetike, kojim je predviđeno 30 miliona eura bespovratnih sredstava.

Predviđenih 8,5 miliona eura obuhvata penzionere sa najnižim primanjima.

“Novac će biti raspoređen tako što će se jednokratna pomoć od 150 eura dodijeliti korisnicima najniže penzije, korisnicima privremene naknade kod Fonda PIO, korisnicimanaknade materijalno obezbjeđenje boraca. Predloženo je da se porodicama koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja dodi jeli po 350 eura. Ukupan iznos je 8,5 miliona eura i time smo obuhvatili oko 42 hiljade penzionera i 6.350 porodica korisnika materijalnog obezbjeđenja”, precizirao je Šahmanović.

Vlada je usvojila akcioni plan prema kojem će se koristiti pomenuti novac iz EU, a Šahmanović je kazao da će se novac iskoristiti i za potrebe energetske efikasnosti, što obuhvata domaćinstva i mala i srednja preduzeća.

“Dominantni dio novca će se iskoristiti za subvencionisanje ugradnje solarnih panela i toplotnih pumpi”, saopšto je Šahmanović.

Evropska komisija obezbjeđuje za svojih šest partnera sa Zapadnog Balkana paket energetske podrške od mi li jardu eura, a u okviru tog planaEU je obezbijedila iznos od 30 miliona eura.

“Paket energetske podrške za Zapadni Balkan, vrijedan milijardu eura, pomoći će da se oblikuje zajednička energetska budućnost”, saopštila je prilikom njegovog predstavljanja prošle godine predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *