Zašto se u Kini distanciraju od čuvenog milijardera Džeka Maa

Dodajte komentar

Kineski internet gigant “Ant”, kompanija čiju internet platformu za plaćanja i pozajmice koristi više od milijardu ljudi, nastoji da očuva egzistenciju i poslovanje distanciranjem od svog osnivača, donedavno najbogatijeg čovjeka najmnogoljudnije zemlje svijeta Džeka Maa.

Kineski internet gigant “Ant”, kompanija za koju se vjerovalo da će listiranjem na berzi prikupiti ogromnu rezervu svježeg kapitala od čak oko 35 milijardi američkih dolara, napravila je važan korak kojim se distancira od svog osnivača, čuvenog biznismena i dugo najbogatijeg čovjeka najmnogoljudnije zemlje svijeta Džeka Maa.

“Ant” je preduzeće koje se bavi omogućavanjem plaćanja i pozajmica preko interneta i koje je poznato po svojoj popularnoj aplikaciji “Alipej”, koju u Kini posjeduje čak više od milijardu korisnika. Sredinom 2020. kompanija je držala polovinu kineskog tržišta u mobilnom onlajn plaćanju, a kroz njenu elektronsku platformu “Alipej” godišnje su vršene digitalne transakcije ukupne vrijednosti oko 1,8 biliona (1.800 milijardi) dolara.

“Alipej” taj naziv nosi jer je kompaniju “Ant” osnovala korporacija “Alibaba”, čiji je tvorac Džek Ma, bivši nastavnik engleskog jezika i turistički vodič, koji je devedesetih godina prošlog vijeka osnovao sopstvenu internet kompaniju koja je izrasla u jednu od dvije najveće IT kompanije u Kini i omogućila mu da akumulira lično bogatstvo u 2019. procijenjeno na preko 50 milijardi dolara.

“Ant” je za kraj 2020. godine planirao inicijalnu berzansku ponudu u Hongkongu, na kojoj je, vjerovalo se, trebalo da prikupi kapital u iznosu od čak 35 do 37 milijardi američkih dolara. Međutim, kineske vlasti su zabranile izlazak “Anta” na tržište kapitala zbog nepravilnosti u njegovom radu.

Prošle nedjelje kompanija je objavila da je uticaj Džeka Maa na odlučivanje o njenoj sudbini drastično smanjen. Naime, on nominalno posjeduje samo deset odsto akcija “Anta”, ali je većinski vlasnik u investicionom fondu koji kontroliše nekoliko preduzeća koja drže ogroman dio akcija “Anta”, tako da je preko njih zapravo imao odlučujuću rijeć u poslovanju kompanije.

Ma se, međutim, javljaju mediji, složio sa promenom u sistemu upravljanja po kojem će svaka od kompanija koje posjeduju udio u “Antu” glasati za sebe i neće moći da ulaze u koaliciju, odnosno, da formiraju jedinstveni blok koji bi njemu omogućio da kontroliše preduzeće. To u praksi znači da se njegov uticaj na poslovanje umanjuje više od pet puta.

To distanciranje kompanije od svog osnivača će, smatraju analitičari u Istočnoj Aziji, pomoći da “Ant” izađe na berzu i dokopa se svježeg kapitala, budući da je Džek Ma politički kompromitovan i da se tokom epidemije kovida povukao iz javnog života Kine.

Žrtva sopstvene taštine?

I dok se na Zapadu puno pisalo o tome da je 2020. država spriječila dokapitalizaciju “Anta” jer je Džek Ma zbog svojih arogantnih i ekstravagantnih javnih nastupa u kojima se razmetao bogatstvom i otvorene kritike kineske birokratije pao u nemilost Komunističke partije, u Kini se blokada “Anta” pravda objektivnim pravnim argumentima.

Naime, kineski stručnjaci stavili su javnosti do znanja da je “Ant” svoju uslugu brzog i jednostavnog davanja pozajmica građanima preko interneta najvećim dijelom zasnivao na novcu državnih banaka, a ne grupe “Alibaba” kojoj je pripadao, ali da pritom nije uplaćivao osiguranje, odnosno, nije učestvovao u preuzimanju rizika za loše dugove (nevraćene pozajmice), već je taj rizik gotovo u potpunosti prebacivao na pleća banaka.

Oni takođe tvrde da su kritička primjedba Džeka Maa o tome kako u Kini praktično ne postoji finansijski sistem i njegovo hvalisanje da se ne plaši zakonodavstva privukli pažnju državnih organa, ali da su oni i prije tih izjava poduzeli određene korake da obuzdaju monopolizam IT giganata poput “Alibabe” koji su u prvim decenijama ovog vijeka ostvarili ogroman rast, između ostalog, i zahvaljujući zloupotrebi rupa u zakonodavstvu, koje se nije na vrijeme prilagodilo pojavi i brzom razvoju IT sektora.

Takođe, kada je u pitanju inicijalna ponuda, “Ant” je sebe netačno predstavljao kao čisto IT kompaniju, mada je suštinski preduzeće koje se bavi finansijskim uslugama (budući da je preko 90 odsto svojih prihoda ostvarivao kroz uzimanje marže na digitalno plaćanje i uslugu pozajmljivanja novca), čime je pokušao da izbjegne propise, odnosno, veliko ograničenje u dokapitalizaciji koje se odnosi na finansijski sektor.

Kineske vlasti zato su naložile kompaniji da se i formalno reorganizuje, odnosno, zvanično preobrati u finansijsku instituciju koja se bavi bankarstvom, osiguranjem i upravljanjem bogatstvom klijenata, a ne tehnološkim inovacijama.

Pored umanjivanja ličnog uticaja Džeka Maa na rukovođenje kompanijom, “Ant” takođe posljednjih mjeseci radi i na organizacionom odvajanju od grupe “Alibaba”, jer je prisiljen na reforme koje treba da oslabe njegov monopolski položaj na tržištu onlajn finansijskih usluga.

Sam Džek Ma od početka epidemije kovida u javnosti se pojavljivao samo da bi objavio “Alibabine” donacije medicinske opreme, a novinari u Istočnoj Aziji vjeruju da on sada živi u Tokiju, te da dosta vremena provodi putujući po svijetu. To sugeriše da se u značajnoj mjeri povukao iz vođenja poslova u Kini i učestvovanja u javnom životu te zemlje, gdje posljednjih godina vlasti nastoje da obuzdaju samovolju krupnih bogataša, prenosi RTS.

On je u međuvremenu prepustio prvo mjesto na listi kineskih bogataša kolegi Ma Huatengu, osnivaču i rukovodiocu rivalskog IT preduzeća “Tensent”, koje je poznato po aplikaciji “Vi čet”, koja je kineska verzija “Votsapa” i ima preko milijardu aktivnih korisnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *